Pogoda tutaj w Islandii nas nie rozpieszcza.Do tego zaczęły się krótkie dni i robi się jasno dopiero około godziny 9 rano.Nie nastraja to optymistycznie.Sama czuję totalny spadek formy.Kładę się spać dość wcześnie.Brak energii powoduje,że siegam po bardziej energetyzyjące potrawy.Ciasteczka z masłem orzechowym,czekoladą i płatkami owsianymi do takich się zaliczają.Są miękkie w środku,chrupią orzeszkami,a czekolada nadaje ekstra słodyczy.Robi się je zjawiskowo szybko-tylko około 30 minut.Przez pomyłkę zamiast brązowego cukru dodałam cukier biały i wyszły bardzo dobrze.
Niestety przepis pochodzi z amerykańskiej książki i wszystkie składniki są podane w filiżankach.Jedna filiżanka ma około 240 ml.
Składniki (wychodzi około 25 sztuk ciastek):
- 3 filiżanki płatków owsianych
- 1/3 filiżanki mąki pszennej (można dodać mąkę pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 filiżanka cukru
- 1 filiżanka masła niesolonego (o temperaturze pokojowej)
- 2 duże jaja
- 1/2 filiżanki masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 filiżanki orzeszki ziemne solone
- 2 filiżanki czekoladowe dropsy
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wymieszać mąkę,sodę,proszek do pieczenia i sól-odstawić.W innej misce zmiksować mikserem cukier,masło i masło orzechowe.Miksować do uzyskania puszystej masy-około 5 min.Następnie dodać jaja i ekstrakt z wanilii-dokładnie zmiksować.Wsypać makę z proszkiem i sodą i wymieszać.Na koniec dodać płatki owsiane i też zmiksować.Do powstałej masy wsypać orzechy i czekoladowe dropsy-wymieszać łyżką.
Wyłożyć dwie duże blachy papierem do pieczenia.Stołową łyżką nabierać ciastkową masę i drugą łyżką (w drugim ręku) zdejmować ją na blachę-lekko rozpłaszczając wypukłą stroną łyżki.Czynność powtarzać do wykończenia masy.Piec około 15 minut.Wystudzić przed podaniem.
Smacznego!!