Na dzisiejsze popołudnie zaprosiłam moją koleżankę z dziećmi-dwiema uroczymi dziewczynkami.Chciałam ich czymś smacznym poczęstować i padło na krajankę malinową.Dzieci jak to dzieci-bardziej były zainteresowane zabawą niż jedzeniem,więc smakowaniem zajęli się dorośli i chyba dorosłym smakowało :-)).
Krajanka z malinowym dżemem pasuje niesamowicie z filiżanką gorącej herbaty bądź też kawy.Mocny maślany smak ciasta ciekawie przełamuje słodycz malinowego dżemu.Można to ciasto jeść i jeść i jeść.Pychotka!! Serdecznie zapraszam.
P.S. Przepis ten pochodzi z jednej z najlepszych cukierni w Paryżu- Laduree.
Składniki:
- 375g mąki pszennej
- 200g cukru
- 45g migdałow bez skórki (mogą być już zmielone)
- 1 duże jajo roztrzepane
- 310g masła pokrojonego w kostkę
Dodatkowo:
- 1 jajo roztrzepane
- 250ml gęstego dżemu malinowego
- cukier o grubych kryształach do posypania
Mąkę,cukier i migdały wsypać do malaksera i zmielić porządnie.Wsypać do miski,dodać masło i jajo.Siekać nożem do uzyskania grubej kruszonki.Szybko zarobić ciasto i połączyć,podzielić na dwie części i schładzać w lodówce przez około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni celcjusza.Prostokątną formę o wymiarach 26x29cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć jedną część ciasta,podsypać nieco mąką i rozwałkować na około 1/3 cm grubości.Nawinąć ciasto na wałek i powoli przenieść na przygotowaną wcześniej formę.Docisnąć i wyrównać boki.Na cieście rozsmarować równo dżem.
Drugą część ciasto też rozwałkować,nawinąć na wałek i powoli przenieść i rozwinąć ciasto na rozsmarowany wczesniej dżem. Docisnąć lekko.Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.Piec około 30-45 minut.Wyjąć i ostudzić.Kroić w kwadraty.
Smacznego!!