Miałam pisać o beztrosce dzieciństwa i bycia dzieckiem,ale nie będę pisać tym razem.Za to napiszę o spotkaniu integracyjnym w zaprzyjaźnionym przedszkolu,które miało miejsce w tą sobotę,czyli wczoraj.Było to plenerowe spotkanie w ogródku przedszkolnym,w zasadzie ostatnie spotkanie w tym roku szkolnym.Moje dzieci były przeszczęsliwe bedąc tam.Nie było huśtawki,zjeżdżalni czy innych zabawek, które by nie zostały wypróbowane.Mój starszy synuś musiał nawet wejść w każdy zakamarek,w każdą dziurę,wdrapać się na każdy płotek czy wejść w najciaśniejszą szczelinę.Zabawie nie było końca,wspólnie podjadaliśmy hot dogi z grilla i raczyliśmy się cudownym słońcem,niespotykanym w takim nateżeniu o tej porze roku w Islandii.Oluś oczywiście nie chciał wracać do domu i zrobił pożegnalny ''koncert''.Cieszę się ogromnie,że moglismy tam być.Dziekuję ekipie Razem Raźniej za wielkie serce,chęci i miłą atmosferę.Mam nadzieję,że wystarczy Wam siły aby organizować te spotkania w nadchodzącym roku szkolnym.Ja ze swojej strony chciałam też od siebie coś dać i podzielić się z innymi, dlatego przyniosłam flapjackie,pyszne owsiane ciasto z bananami,orzechami włoskimi i słonawym karmelem i czekoladą.Chyba wszystkim smakowało,bo szybko znikało z tacki:-)))))))
Zapraszam do wypróbowania!
Flapjack owsiany z bananami, orzechami, solonym karmelem
i czekoladą
Składniki:
- 1szklanka golden syrop lub miodu ( ja zrobiłam pół na pół)
- 250g masła niesolonego
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2/3 szklanki zmiksowanych na gładko bananów
- 7 szklanek płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100g orzechów włoskich posiekanych
- 150g czekolady roztopionej w kapieli wodnej
Słonawy karmel:
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć formę do pieczenia papierem do pieczenia.
W garnuszku rozpuścić masło,dodać,cukier, golden syrop i miód ciągle mieszając gotować na średnim ogniu przez około 5 minut.Dodać rozgniecione banany i gotować kolejne 2 minuty.Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać płatki owsiane,orzechy,wanilię i dokładnie wymieszać.Wyłożyć ciasto na przygotowaną formę.Wygładzić łyżką.Piec około 20-25 minut do zezłocenia się.Wystudzić kompletnie.
Karmel: Do garnka wsypać cukier,śmietankę i sól.Mieszać cały czas aż cukier się rozpuści.Doprowadzić do wrzenia i gotować ciągle mieszając na dość dużym ogniu-5-7 minut.Masa musi zgęstnieć lekko.Zdjąć z ognia i dodać masło i wanilię.Wylać na upieczone i wystudzone ciasto i rozsmarować.Roztopioną czekoladą zrobić esy floresy na wierchu.Dobrze schłodzić.
Smacznego!!
Ale pyszności! Porywam kawałek do kawki!
ReplyDeleteWcinaj Kochana!! Sa na prawde pyszne!
ReplyDeleteVeery nice blog you have here
ReplyDelete