Na urodziny Milutka przygotowałam miedzy innymi kostkę alpejską.Ile ja się naszukałam, aby znaleźć masę kajmakową,bo nie miałam czasu aby sama ją zrobic!Choć w sumie z drugiej strony jak pomyślę ile czasu spędziłam na poszukiwaniach,to chyba zaoszczędziłabym więcej czasu i pieniędzy gdybym zrobiła ją sama.Jedynym miejscem gdzie była masa kajmakowa był Hagkaup.Masa ta nazywa się Dulche de leche i kosztuje około 1000 ISK.Drogo,ale czego nie robi się dla dobrego smaku,bo ciasto wychodzi wyjątkowe.Spróbujcie sami!!
Kostka alpejska
( na formę o wymiarach 25cm x 38cm)
Biszkopt kakaowy:
4 jaja
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
Poncz do nasączenia:
4 łyżki soku z limonki + 4 łyżki likieru kokosowego
Dżem do posmarowania z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe,słoik 260g-300g
Krem:
1 puszka około 500g masy kajmakowej,inaczej zwanej krówkowej
200g masła
2 łyżki mocnej kawy,likier kawowy lub 4 łyżki advocata
300g białej bezy gotowej lub z tego przepisu
Bita śmietana:
800ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z limonki
2 listki żelatyny
Wierzch:
50g startej gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
Biszkopt:
Jaja wyjąć z lodówki i odczekać aż będą miały temperaturę pokojową.Mąkę i kakao przesiać przez sitko i odstawić.
Dno formy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 170 stopni celcjusza (góra i dół grzałki,bez termoobiegu).
Białka ubić na lekką pianę.Dodawać stopniowo po łyżce cukier aż do wyczerpania cukru.Ubijać nadal aż uzyskamy lśniącą,sztywną bezę.Dodać roztrzepane żółtka i delikatnie zmiksować.
Dodać mąkę z kakao w trzech partiach i delikatnie,na małych obrotach lub ręcznie połączyć.
Gotową masę biszkoptową wyłożyć do formy i wyrównać.Piec przez 20 minut do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Po wystudzeniu skropić biszkopt ponczem i posmarować dżemem porzeczkowym.
Krem:
Masło wyjąć z lodówki i zostawić do zmięknięcia. Miękkie masło ubijać przez około 8 minut.Podczas ubijania dodać kawę lub likier.Gdy masło będzie ubite na puch dodawać po łyżce masę kajmakową do całkowitego wyczerpania.Masa musi być dobrze połączona i gładka.Bezy pokruszyć i dodać do kremu kajmakowego.Wyłożyć krem na dżem i wyrównać.
Bita śmietana:
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.Wyjąć rozmoczone arkusze żelatyny i odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać kilka łyżek wody i rozpuścić w mikrofalówce,odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Ostudzoną żelatynę rozprowadzić z 2 łyżkami ubitej śmietany i wymieszać.Dodać do reszty ubitej śmietany i połączyć.Wyłożyć bitą śmietanę na krem kajmakowy i wyrównać.Na koniec posypać startą czekoladą.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego!
Poncz do nasączenia:
4 łyżki soku z limonki + 4 łyżki likieru kokosowego
Dżem do posmarowania z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe,słoik 260g-300g
Krem:
1 puszka około 500g masy kajmakowej,inaczej zwanej krówkowej
200g masła
2 łyżki mocnej kawy,likier kawowy lub 4 łyżki advocata
300g białej bezy gotowej lub z tego przepisu
Bita śmietana:
800ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z limonki
2 listki żelatyny
Wierzch:
50g startej gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
Biszkopt:
Jaja wyjąć z lodówki i odczekać aż będą miały temperaturę pokojową.Mąkę i kakao przesiać przez sitko i odstawić.
Dno formy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 170 stopni celcjusza (góra i dół grzałki,bez termoobiegu).
Białka ubić na lekką pianę.Dodawać stopniowo po łyżce cukier aż do wyczerpania cukru.Ubijać nadal aż uzyskamy lśniącą,sztywną bezę.Dodać roztrzepane żółtka i delikatnie zmiksować.
Dodać mąkę z kakao w trzech partiach i delikatnie,na małych obrotach lub ręcznie połączyć.
Gotową masę biszkoptową wyłożyć do formy i wyrównać.Piec przez 20 minut do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Po wystudzeniu skropić biszkopt ponczem i posmarować dżemem porzeczkowym.
Krem:
Masło wyjąć z lodówki i zostawić do zmięknięcia. Miękkie masło ubijać przez około 8 minut.Podczas ubijania dodać kawę lub likier.Gdy masło będzie ubite na puch dodawać po łyżce masę kajmakową do całkowitego wyczerpania.Masa musi być dobrze połączona i gładka.Bezy pokruszyć i dodać do kremu kajmakowego.Wyłożyć krem na dżem i wyrównać.
Bita śmietana:
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.Wyjąć rozmoczone arkusze żelatyny i odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać kilka łyżek wody i rozpuścić w mikrofalówce,odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Ostudzoną żelatynę rozprowadzić z 2 łyżkami ubitej śmietany i wymieszać.Dodać do reszty ubitej śmietany i połączyć.Wyłożyć bitą śmietanę na krem kajmakowy i wyrównać.Na koniec posypać startą czekoladą.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego!