Monkey bread czyli chlebek małpkowy
Składniki:
240g mąki chlebowej
60g mąki tortowej
5g drożdży suszonych
20g cukru
4 g soli
1 żółtko
175g wody
20g masła
Wykończenie:
40g masła roztopionego
40g orzechów włoskich
70g cukru brązowego
1 białko
W miseczce połączyć żółtko i wodę.Do dużej miski wsypać obydwie mąki,cukier,drożdże i sól-wymieszać.Wlać wodę z żóltkiem i zarobić ciasto tak aby składniki się połączyły-około 2 minut.Dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut.Kedy ciasto będzie satynowo-gładkie przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia-musi podwoić swoją objętość,około 60-90 minut.
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni celcjusza.Uprażyć w piekarniku orzechy włoskie do momentu kiedy poczuć intensywny zapach orzechów-10 minut.Wyjąć i ostudzić.
Wsypać orzechy i cukier do malaksera i rozdrobnić porządnie mieszankę orzechów z cukrem aż wyjdzie miażkie jak piasek.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 23 cm lub formę z kominem.Ja wysmarowałam masłem,ale teraz wydaje mi się,że lepiej byłoby wyłożyć papierem do pieczenia gdyż kruszonka poprzyklejała się do spodu formy i odpadała.
Wyjąć wyrośnięte ciasto z formy i spłaszczyć je ręką.Odrywać kawałki ciasta i formować kule najlepiej jednakowej wielkości-ja zrobiłam różne wielkości.Wyszło około 20 kulek.Gotowe kulki maczać w rozpuszczonym maśle,po czym obtaczać w kruszonce i zanurzać w roztrzepanym białku.
Układać dowolnie w przygotowanej formie,można jedną kulę na drugą,można obok siebie-kwestia gustu.
Wyłożną formę z kulkami zostawić do ponownego wyrośnięcia-około 40-50 minut.
Piec około 30-35 minut.Jeśli wierzch szybko brazowieje dobrze by było przykryć chlebek folią aluminiową.
Jeść ostudzone.
Smacznego!!