Cynamonowe bułeczki z cynamonowym lukrem
Ciasto:
15g suszonych drożdży
400g mąki pszennej chlebowej
200g mąki pszennej zwykłej
2 żółtka
250g mleka letniego
50g roztopionego masła
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
100g masła rozpuszczonego
50g cukru
1 łyżka cynamonu
garść rodzynek
Lukier cynamonowy:
2 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła rozpuszczonego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
woda do rozrzedzenia.
W garnuszku zmieszać drożdże,ciepłe mleko i 1 łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.Do wyrośnietych drożdży dodać żółtka i rozpuszczone masło.Wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąke,sól i połączyć z mokrymi składnikami.Wyrabiać ciasto około 10-15 minut,aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godzinę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt.Posmarować roztopionym masłem i posypać brązowym cukrem połączonym z cynamonem.Posypać rodzynkami.Zwinąć w rulon.Kroić w poprzek na około 2 centymetrowe krążki.Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.Układać pokrojone krążki farszem do góry jeden przy drugim.Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni celcjusza.Piec bułeczki około 10 minut.Po czym przykryć folią aluminiową i piec kolejne 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posmarować lukrem cynamonowym.
Lukier cynamonowy-wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę wody.
Smacznego!