Przepis na tę babkę bardzo mnie zaskoczył.Zaskoczyła mnie prostota i szybkość wykonania,ale jeszcze bardziej zaskoczył mnie majonez w spisie składników.Trochę z niedowierzaniem sięgnęłam po ten majonez,ale w końcu odwarzyłam się i na pewno nie żałuje.Samego majonezu nie czuć w ogóle,za to babka wyszła niesmowicie aromatyczna,wilgotna i pachnąca migdałami.Wyjdzie nawet największej niezdarze w kuchni-obiecuję!!Można robić różne wersje tej babkiMażna zamiast migdałów dodać maku lub kokosu.Można do 1/3 masy dodać kakao i polać na wierzchu.Inwencja twórcza zależy od Was!! Ja zrobiłam wersję migdałową.Serdecznie zapraszam.Przepis zapożyczyłam z serwisu wielkie żarcie.
Baba migdałowa wielkanocna -najprostsza
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/3 szklanki majonezu (ok.2 kopiastych łyżek)
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego do smaku
Lukier:1 szklanka cukru pudru,4 łyżki wrzącej wody,olejek migdałowy do smaku
Do posypania 2 łyżki płatków migdałowych
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokadnie miksujemy mikserem.Można też wrzucić do malaksera i i dobrze zmiksować.
Formę do bab z kominem wysmarować masłem i posypać kaszą manną.Wyłożyć gotowe ciasto do formy,wygładzić.
Piec około 50 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni celcjusza.
Upieczoną babkę lekko wystudzić i wyłożyć na kratkę.Zrobić lukier-cukier puder z wodą i olejkiem utrzeć na głądką masę.Jak wyjdzie zbyt gęsty lukier to dodać wody,a jak za rzadki to dodać cukier puder.Posypać płatkami migdałowymi.Smacznego!!