Saturday, May 18, 2013

Cytrynowa krajanka

 
 
A u mnie znowu powiało latem i po raz kolejny głównym bohaterem była cytryna.Przepyszna cytrynowa krajanka na kruchym spodzie.Zabralismy ją dzisiaj na piknik i była słodkim uzupełnieniem plenerowej kawki.Serdecznie polecam nie tylko latem :-))
 


Cytrynowa krajanka

 
Spód:
1 szklanka masła miękkiego
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
 
 
Wierzch:
4 jaja
1 i 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
Sok z 2 cytryn
 
 
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Składniki na spód wrzucić do miski i miksować aż powstanie kruszonka.Wyłożyć blachę o wymiarach 22cm x 32cm papierem do pieczenia.Wysypać na blachę kruszonkę i docisnąć aby powstał zwarty spód.Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut na złoty kolor.
W innej misce wymieszać razem mąkę i cukier.Dodać jaja i sok z cytryny.Rózgą ubić do połączenia się składników.Wylać na podpieczony spód.Piec przez kolejne 20 minut.Upieczoną krajankę ostudzić i pokroić w kwadraty.Można posypać cukrem pudrem,ale nie koniecznie,bo ciasto jest dość słodkie.Smacznego!!