Nie wiedziałam co wysłać naszej rodzinie w prezencie gwiazdkowym.Wymysliłam,że nie ma to jak własnoręcznie wykonany prezent.Zrobiłam trzy rodzaje ciastek:ciasteczka maślane,migdałowe thins i ciastka z masłem orzechowym,czekoladą,orzechami i płatkami owsianymi.Zapakowałam w celofan lub własnoręcznie zrobioną podstawę kartonową,zawiązałam kokardy i już.Ciasteczka bardzo smakowały ku mojej uciesze.Zobaczcie sami jak to wyszło!!
Moją miłością do tart i nie tylko chcę się podzielić!!Dlatego powstał ten blog.Jest to też mój pamiętnik kulinarny-serdecznie zapraszam!
Wednesday, December 28, 2011
Rolada bezowo-migdałowa z bitą śmietaną i gruszkami-urodzinowe menu ciąg dalszy
Ciąg dalszy urodzinowego, słodkiego menu mojego synka.Tym razem padło na roladę bezowo-migdałową z bitą śmietaną i gruszkami.Często jest tak,że zostają nam białka z jaj niewykorzystane i nie wiemy co z nimi zrobić.Nic lepszego jak tylko zrobić roladę bezową.Gwarantuję,że smak jest wyjątkowy.Zapraszam do wypróbowania!!
Składniki:
- 150 ml białek z jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru (wedle uznania)
- 1 puszka gruszek w syropie
Białka ubić na sztywno.Wciąż ubijając powoli dosypywać cukier i ubijać do momentu aż białka będą bardzo sztywne.Dodać migdały i skrobię kukurydzianą i ocet -dokładnie wymieszać rózgą metalową.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni celcjusza.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Gotową bezową masę rozsmarować na papierze.Piec około 30 minut.
Upieczoną bezę położyć ( do góry nogami) na metalową kratkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, tak aby papier z wcześniejszego pieczenia znajdował się na górze.Delikatnie zdjąć stary papier i wystudzić.
Ubić śmietanę na sztywno.Dodać cukier puder i zmiksować, aby nie było grudek.
Odsączyć gruszki z syropu i pokroić w kostkę.Wymieszać z bitą śmietaną.
Na gotowy bezowy placek rozsmarować bitą smietanę z gruszkami tak aby zostawić około 2 cm marginesu z każdego dłuższego boku.Ostrożnie zwijać roladę.
Można roladę udekorować roztopioną czekoladą i płatkami migdałowymi.Ja niestety nie zdążyłam tego zrobić stąd też moje skromne zdjęcia.
Smacznego!!
Subscribe to:
Posts (Atom)