Chrupiące,delikatne a co najważniejsze bez dodatku proszku do pieczenia.Te gofry zasługują na miano gofrów roku.Trzeba pamietać,aby dość długo je wypiekać,wtedy nabiorą iście chrupiącej struktury.Nie lubię gumowatych gofrów,a te takie właśnie nie są.Z dodatkiem ulubionej konfitury i bitej śmietany smakują wybornie.Serdecznie zapraszam!
Gofry bez dodatku proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
3 łyżeczki cukru
2 jaka (żóttka i białka odzielić)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub skórka z cytryny do smaku
50g masła roztopionego
szczypta soli
dodatki-konfiruta,dżemy,bita śmietana,sos czekoladowy,owoce itd.
Białka z solą ubić na sztywną pianę i odstawić.Do miski wsypać mąkę,wlać roztrzepane żółtka z ekstraktem z wanilii,roztopione masło,cukier i mleko.Wszystko dokładnie zmiksować mikserem dość krótko-tak aby składniki się połączyły i nie było grudek.Ubitą pianę połączyć z powstałą masą za pomocą rózgi.Delikatnie wymieszać.Gofrownicę porządnie rozgrzać i piec gofry na chrupko.Najlepiej używać gofrownicy,która ma conajmniej 1000 watów mocy.
Gotowe gofry dekorować ulubionymi dodatkami.Smacznego!
wyglądają bajecznie ;D
ReplyDeleteprztestowałam, mniam :) gofrownica 700W dała rade :)
ReplyDeleteBardzo się cieszę,że wyszły i smakowały! Rewelacja!Pozdrawiam.
DeleteWspaniały przepis. Dziękuję.
ReplyDeleteZrobiłam! Dałam olej zamiast masła i mleko owsiane zamiast krowiego! Wyszły pyszne i lekkie! Przepis ląduje w ulubionych
ReplyDeleteMisia,cieszę się,że wyszły i smakowały! Pozdrawiam sedecznie!
DeleteWyszła jedna wielka klucha, ciekawe dlaczego? Gofrownica 1000W
ReplyDeleteBardzo ciekawe,szczerze nie mam pojęcia.Wiele osób robiło z tego przepisu i wszyscy byli zadowoleni!
Delete