Uwielbiam połączenie słodkiego i kwaśnego,a gdy jeszcze dodana jest bezowa chmurka moje kubki smakowe szaleją.Ta tarta powinna być dołączona do listy rzeczy do wypróbowania.
Zapraszam bardzo serdecznie do pieczenia!
Limonkowa tarta z bezą
75g cukru pudru
szczypta soli
75g masła niesolonego,pokrojonego w kostkę
2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki lodowatej wody
Mąkę,sól i cukier przesiać na blat kuchenny lub stolnicę.Zrobić ręką dołek na środku i wrzucić żółtka, masło i wanilię.Końcówkami palców rozetrzeć jaka z masłem.Następnie dużym ostrym nożem posiekać składniki aby powstała kruszonka.Na koniec polać kruszonkę zimną wodą i szybko zagnieść ciasto rękoma.Podsypać trochę mąką blat i rozwałkować ciasto.Wyłożyć do formy na tartę i dokładnie docisnąć.Nakuć delikatnie widelcem ciasto. Schładzać w lodówce przez około 30 minut lub w zamrażarce przez 15 minut.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.Na schłodzony spód wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać ryż lub groch.Piec spód przez 10 minut,po czym zdjąć papier z ryżem i podpiekać spód przez kolejne 5-10 minut do zezłocenia.
Do garnka wlać troche wody i doprowadzić do wrzenia.Zmniejszyć ogień aby woda delikatnie sie gotowała.Postawić miskę na garnek z gotującą się wodą tak aby dno nie dotykało wody.Ciągle mieszając doprowadzić masę do zgestnienia.Nastepnie przecedzić curd przez sito aby pozbyć się startej skórki.Odstawić do ostudzenia i w tym czasie zrobić bezę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni cecljusza i zapiekać tartę przez 15-20 minut do zezłocenia.
Smacznego!