Kupiłam sobie nowe stempelki do robienia ciastek.Jak dziecko musiałam od razu je wypróbować.Ciasteczka z przepisu,który był w opakowaniu moich stempelków.Wyszły super pyszne.Dodałam skórkę cytrynową,która nadła cytrynowego aromatu.Moi chłopcy się zajadają tymi ciasteczkami.Serdecznie polecam.:-)
Kruche ciasteczka maślane o smaku cytryny
(na 20 ciasteczek)
80g masła miękkiego
120g cukru
1 jajo
180g mąki
skórka starta z jednej cytryny
Utrzeć masło z cukrem.Dodać jajo,skórkę z cytryny i utrzeć ponownie do połączenia składników.
Dodać mąkę i rękoma zagnieść szybko ciasto.
Uformować z ciasta gruby wałek i zawinąć w folię przeźroczystą skręcając końce w kształt cukierka.
Schładzać w lodówce 2 godziny lub włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.
Rozwinąć ciasto z folii i kroić w plastry o 4mm grubości.Podsypać trochę mąki.Przyciskać stepelki i wycinać ciastko szklanką lub ciastkowym wykrawaczem w kształcie koła.
Można też to zrobić inną techniką -rozwałkować ciasto na podsypanym blacie mąką i wykrawać dowolne kształty.
Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni celcjusza przez 15 minut.Smacznego!!