Dzisiaj tylko zapowiedź tego co pyszne i idealne na wyjątkowe okazje.Taką wyjątkową okazją były urodziny mojego taty! Zrobiłam smakowity torcik bezowy z truskawkami,bitą śmietaną i masą orzechowo-kajmakową.Nie dam rady teraz zamieścić przepisu,ale jutro powinien się pojawić.Po powrocie z wakacji w Polsce wciąż nie mogę dojść do siebie!No to do jutra!...
Przepraszam wszystkich ,którzy z niecierpliwością czekali na ten przepis,ale rozchorowałam się i nie miałam siły ruszyć ani ręką ani nogą.Jakaś paskudna grypa mnie dopadła i trzyma do dzisiaj.Boli mnie gardło,głowa,wszystkie mięśnie i mam podwyższoną temperaturę.Miałam tylko 38 stopni gorączki a czułam się jakbym miała ze 40,do tego paskudne dreszcze.Dzisiaj już jest lepiej i czuję się trochę lepiej.Co sił w nogach popędziłam do komputera aby w końcu napisać obiecany kilka dni temu przepis.Oto i on!!
P.S. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i jeszcze raz przepraszam.
Składniki:
Bezowe blaty:
- 250g białek
- 300g cukru
- 150g cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Orzechowo -kajmakowe nadzienie:
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 100g orzechów włoskich posiekanych
- 1 czubata łyżka stratej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Dodatkowo:
- 1000ml śmietanki kremówki
- 1 kg świeżych truskawek
Blaty bezowe: Białka z solą i kwaskiem ubić mikserem aby powstała piana.Do tej piany dodawać powoli cukier zwykły i miksować około 5 minut (nie dłużej).Piana z cukrem powinna być sztywna.Nastepnie dodać cukier puder i wymieszać dokładnie szpatułką.
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Na każdy z papierow przyłożyć duży talerz obiadowy i odrysować kółka.Gotową masę bezową podzielić na dwie równe czesci i rozsmarować dokładnie na wyrysowanych kółach tak aby nie wychodzić poza pole koła.
Piec blaty bezowe około 2 godzin.Uwaga!Beza musi sie suszyć powoli.Najlepiej blaty przygotować dzień wczesniej.
Nadzienie orzechowo-kajmakowe:W rondlu zagotować śmietankę z cukrem.Dodać orzechy,skórkę i cynamon i mieszając znów zagotować.Zmiejszyć ogien i wciąż gotować aż masa zgestnieje-około 2 -3 minuty.Jesli masa jest zbyt gesta należy dolać śmietanki.
Bita smietana: Do miski wlać 1000ml śmietanki i około 3 łyżek cukru pudru.Uwaga! Można do śmietanki w ogóle nie dodawać cukru jak kto woli!Miksować do uzyskania sztywnej śmietany.
Na gotowy blat bezowy rozsmarowywujemy 1/4 bitej śmietany,na śmietanę 1/2 truskawek pokrojonych w plastry,a na truskawki kolejną 1/4 śmietanki.Przykrywamy drugim blatem bezowym..Na wierzchu drugiego blatu rozsmarowujemy ubitą śmietanę.Układamy fantazyjnie truskawki przekrojone na pół i polewany ostudzonym nadzieniem orzechowo-kajmakowym.
Smacznego!!