Tuesday, September 10, 2013

Tort Czarny Las

 
 
Co powiecie na tort Czarny Las??Kakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym,przełożony bitą śmietaną i świeżymi wiśniami! Zrobiłam go na urodziny mojego taty! Smakował wyśmienicie! Serdecznie zapraszam!
 
 

Tort Czarny Las

 

Biszkopt:
150g roztopionej czekolady o masie kakaowej minimum 65%
150 g masła
50g cukru
6 jaj
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do miski wrzucić masło i miksować razem z lekko ciepłą czekoladą. Masa musi być gładka i jedwabista. Oddzielić żółtka od białek. Dodawać kolejno żółtka jedno po drugim na przemian z cukrem i dokładnie zmiksować. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut. Porządnie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
 
Syrop do nasączania biszkoptu:
75ml kompotu z wiśni lub syropu z puszki
75ml likieru z wiśni
Wymieszać ze sobą obydwa płyny.
 
Frużelina wiśniowa:
150ml kompotu z wiśni lub syropu z puszki
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50ml likieru wiśniowego
700g świeżych wydrylowanych wiśni, zamrożonych lub z kompotu
 Kompot, cukier, mąkę, wanilię i likier wlać do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać rózgą do zgęstnienia. Dodać wiśnie i odstawić do wystygnięcia.
Dodatkowo:
1 litr śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
czekolada deserowa utarta na tarce do dekoracji.
śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
 Złożenie tortu:
Nasączyć pierwszy blat biszkoptu syropem(50ml).Na niego wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej a na nią ¼ bitej śmietany. Przykryć drugim biszkoptem i całą czynność powtórzyć od początku. Przykryć trzecim blatem, lekko przycisnąć i nasączyć.
Wierzch tortu przykryć resztą bitej śmietany. Udekorować wiśniami i posypać wiórkami z czekolady.
Smacznego!!