Co powiecie na tort Czarny Las??Kakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym,przełożony bitą śmietaną i świeżymi wiśniami! Zrobiłam go na urodziny mojego taty! Smakował wyśmienicie! Serdecznie zapraszam!
Tort Czarny Las
Biszkopt:
150g
roztopionej czekolady o masie kakaowej minimum 65%
150
g masła
50g
cukru
6
jaj
150g
mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
Do miski wrzucić masło i miksować razem z lekko ciepłą
czekoladą. Masa musi być gładka i jedwabista. Oddzielić żółtka od białek.
Dodawać kolejno żółtka jedno po drugim na przemian z cukrem i dokładnie zmiksować.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Białka
ubić z solą na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto
do formy. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez
około 30-40 minut. Porządnie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Syrop do nasączania biszkoptu:
75ml kompotu z wiśni lub syropu z puszki
75ml likieru z wiśni
Wymieszać ze sobą obydwa płyny.
Frużelina wiśniowa:
150ml kompotu z wiśni lub syropu z puszki
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50ml likieru wiśniowego
700g świeżych wydrylowanych wiśni, zamrożonych lub z
kompotu
Kompot, cukier,
mąkę, wanilię i likier wlać do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać
rózgą do zgęstnienia. Dodać wiśnie i odstawić do wystygnięcia.
Dodatkowo:
1 litr śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
czekolada deserowa utarta na tarce do dekoracji.
śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Nasączyć pierwszy blat biszkoptu syropem(50ml).Na
niego wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej a na nią ¼ bitej śmietany. Przykryć
drugim biszkoptem i całą czynność powtórzyć od początku. Przykryć trzecim blatem,
lekko przycisnąć i nasączyć.
Wierzch tortu przykryć resztą bitej śmietany. Udekorować
wiśniami i posypać wiórkami z czekolady.
Smacznego!!