Uwielbiam serniki i robiłam ich już kilka rodzajów,ale ten przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Wyśmienity smak ciemnych ciasteczek,śmietankowego serka twarogowego i wiśni z kompotu.Pychotka - niebo w gębie!! Serdecznie zapraszam!!
Składniki:
Spód:
250g zwykłych czekoladowych herbatników
125g masła roztopionego
Masa serowa:
375g twarożku kremowego (typu philadelphia)
4,5 łyżeczki żelatyny
175ml wody
1,5 łyżki soku z cytryny
245g cukru
450ml śmietany kremówki
425g wiśni bez pestek z kompotu
Wierzch:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
1 łyżka likieru Coinreau lub Grand Marinier
Pokruszyć drobno herbatniki -najlepiej w malakserze.Dodać masło i porządnie wymieszać. Wyłożyć okrągłą formę o średnicy 22cm papierem do pieczenia bądź folią spożywczą.Gotową herbatnikową masą wyłożyć dno foremki i docisnąć.Schładzać w lodówce około 30 minut.
Żelatynę wsypać do metalowej miski i zalać ją wodą.Nad gotującą sie wodą w większym garze, ciągle mieszając rozpuścić żelatynę.Odstawić na bok.
Twarożek ubić z cukrem i sokiem z cytryny na kremową masę.Odstawić na bok.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.Dodać do niej połowę masy serkowej i wymieszać.Następnie wmieszać drugą część masy serkowej.Do gotowej masy dodać żelatynę i szybko wymieszać.
Wiśnie odcedzić (zostawić 100ml syropu z kompotu) z kompotu i osuszyć ręcznikiem papierowym.Dodać do masy serkowej.Gotową masę wyłożyć na herbatnikowy spód i schładzać w lodówce.
Wierzch:Połączyć makę kukurydzianą z syropem z wiśni i cukrem.Podgrzewać na ogniu ciągle mieszając aż do zagotowania się i zgęstnienia.
Rozsmarować na wierzch sernika.Najlepiej schładzać sernik przez całą noc.
Smacznego!!