I znowu dawno mnie nie było,a to za sprawą choroby mojego synusia.Dopadła go grypa żołądkowa i męczyła prawie 5 dni.Tona zafajdanych pieluch,niezliczona liczba brudnej bielizny i ciągle ręce pełne roboty.Chcąc nie chcąc nie miałam czasu na pieczenie ciast.Maluch mój bardzo się męczył,a na złe samopoczucie najlepsza jest przecież mama.Dopiero wczoraj choroba mu odpuściła i mogłam na prędce coś wyczrować.Zakupiłam truskawki i zrobiłam szybkie ciasto ucierane z truskawkami.Jest to ze starego przepisu mojej mamy.Idealne ciasto z każdym rodzajem owoców-doskonale sprawdzają się śliwki,wiśnie,czereśnie,truskawki,jabłka a nawet poprzeczki.Ciasto nie wymaga dużego wysiłku.Zapraszam serdecznie!!
Ucierane ciasto z truskawkami-z przepisu mamy!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
250g masła niesolonego rozpuszczonego ( lekko schłodzonego)
4 jaja duże
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500g truskawek umytych i wyszypułkowanych
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę,po czym powoli dodawać cukier i dokładnie miksować mikserem.Dodać żółtka i zmiksować.Wymieszać mąkę z proszek do pieczenia i wsypać do masy.Ponownie zmiksować.Wlać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do170 stopni celcjusza.
Natłuścić owalną lub prostokątną formę ( ja wyłożyłam papierem do pieczenia).Wylać gotowe ciasto.Umyte i osuszone owoce wyłożyć na ciasto i docisnąć aby się zanużyły w cieście.Piec około 1 godziny do suchego patyczka.
Po wyjęciu z pieca wystudzić całkowicie i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!