Tarta orzechowa doczekała sie debiutu.Przepis zapożyczony z jednej z najlepszych paryskich cukierni...rozpływa sie wręcz w ustach.Ciekawe czy innym też będzie smakowała? Nadzienie zrobiłam z orzechów włoskich,jaj,śmietany,cukru i mocnej kawy,a sam spód zrobiony tradycyjnie z kruchego ciasta.
Moje mysli wciąż oscylują wokół jednego pytania,czy to co robię ma jakis sens??Czy spełnią się moje marzenia aby otworzyć własną cukiernie z różnymi rodzajami tartami,tartletkami i ciasteczkami?? Od czego sa marzenia??hmm...podobno jak sie bardzo czegoś chce to wszystko można zrobić.Chęci są,ale trochę brakuje czasu bądź też dobrego zorganizowania.
Zobaczymy-czas pokaże,a tymczasem będę wypróbowywac nowe przepisy...przyjdzie taki czas,ze tart factory bedzie nie tylko marzeniem ,ale stanie sie też radością dla innych.Tego ostatniego najbardziej życzyłabym sobie.
Składniki na ciasto ( na formę do tart-25 cm średnicy):
- 150g masła niesolonego
- 3/4/łyżeczki soli
- 240g mąki pszennej
- 30g mielonych migdałów
- 85 g cukru
- 1 jajo
Składniki na farsz:
- 70g cukru
- 100g śmietany 30%
- 120 ml mocnej kawy
- 45g masła niesolonego
- 75g cukru brązowego
- 200g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać masło,sól,60g mąki,migdały i cukier-wszystko razem posiekać nożem.Dodać jajo i dokładnie wymieszać.Na koniec wsypać pozostałą makę i szybko wyrobić ciasto.Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki.Najlepiej rozłożyć papier do pieczenia,podsypać go mąka i rowałkować ciasto na około 1/3cm grubości.Ostrożnie przewrócić papier z ciastem do góry nogami i szybko przenieść na posmarowaną wczesniej formę.Przycisnąć dokładnie ciasto do formy a następnie odkleić papier.Chłodzić ciasto w formie przez pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.Wyłożyć ciasto nowym papierem do pieczenia i wsypać suchy groch lub ryż do obciążenia.Piec ciasto przez 15 minut,po czym ostrożnie wyjąć papier z grochem i dopiekać przez kolejne 5 minut do uzyskania złotego koloru.Wyjąć ciasto z piekarnika i podkręcić temperaturę do 220 stopni.
Nadzienie.Ubić jaja,cukier i śmietanę drewnianą łyżką.Dodać kawę,masło,brązowy cukier i orzechy.Mieszać do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Ostrożnie wlać farsz do upieczonego ciasta.Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190 stopni i piec 40-45minut.Ostudzić i posypać cukrem pudrem.Udekorować połówkami orzechów.
Smacznego!
Do nadzienia ile jajek potrzeba...?
ReplyDelete