Robienie samemu pieczywa sprawia niezwykłą frajde.Przepis ten pochodzi z bloga Liski i jak pisze jego autorka jest na prawdę ekspresowy.Bułeczki te są na pewno bardziej zdrowe niż te kupione w sklepie,a do tego są w połowie razowe.Poza tym sami wybieracie składniki i na 100% wiecie co jest w środku.Gorąco polecam pieczenie w domu-to nie jest trudne-podpisuję sie pod tym dwiema rękoma i nogami!!
Jedyny minus jest takie,że dzieciaki niezbyt przepadają za razowym pieczywem ( a przynajmniej nasz synek).:-))
Bułeczki razowe z ziarnami
Składniki (8 sztuk małych lub 6 dużych):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub łyżeczka suszonych instant)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki mieszanych ziaren lub pestek (takich jak ziarna słonecznika,dyni czy siemienia lnianego)
Wymieszać mąkę z solą. Drożdże wsypać do małej miseczki, wlać do nich łyżkę wody i wymieszać.Przygotowane drożdże dodać do mąki a następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę zagnieść ciasto. Powinno się delikatnie kleić do rąk.
Dodać 2 łyżki dowolnych ziaren i połączyć z ciastem. Przełożyć do innej miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki. Obtoczyć je w dowolnych pestkach i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.Piec na normalnym cyklu bez termoobiegu około 15 minut. Termoobieg włączyć pod koniec pieczenia i dopiekać jeszcze 5 minut ( skręcić temperaturę do 190stopni) tak aby bułki się zrumieniły.
Upieczone pieczywo wystudzić.
Smacznego!
o tak.. domowe pieczywo to jedna z największych przyjemności w kuchni.
ReplyDeleteRazowe- moje ulubione :) A jaka satysfakcja, z tego, że choć przez chwile w domu pachnie jak w piekarni :)
ReplyDeleteTo prawda,pachnący chlebek w domu sprawia,że robi się jeszcze bardziej domowo :-))
ReplyDelete