Ten oto serniczek zawsze robię na święta,zarówno Święta Bożego Narodzenie jak i Święta Wielkanocne.Ten przepis jest niezawodny, a sernik zawsze wychodzi.Dobrą zaletą tego sernika jest też to,że bardzo dobrze się przechowywuje.Poza tym super smakuje z kokosową bezą na wierzchu.Przy robieniu może wydawać się zbyt wodnisty,ale daję słowo,że właśnie tak ma być.Serniczkowym łasuchom mówimy tak-do dzieła!!
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 150g cukru
- 150g masła
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1kg twarogu zmielonego 2 razy
- 350g cukru
- 2 jaja
- 3 żółtka
- pół szklanki oliwy
- 1 paczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 100g rodzynek
- 100g wiórek kokosowych
Składniki na ciasto zagnieść.Formę o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto na dno formy i lekko przycisnąć.Ponakuwać widelcem.Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec spód przez około 15 minut.Wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić.
Masa serowa: cukier,jaja,żółtka i cukier waniliowy ubić mikserem na pulchną masę.Dodać oliwę i wymieszać.Do masy stopniowo dodawać twaróg i wciąż ubijać.Budynie wymieszać z mlekiem i powoli wlewać do masy serowej.Całość mieszać łyżką ,gdyż masa jest rzadka.Wsypać rodzynki (można je spażyć wcześniej)i skórkę pomarańczową.Wylać na ostudzone ciasto.
Wstawić do piekarnika o temp.170 stopni i piec przez 1 godzinę nie zaglądając do piekarnika.
Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę.Dodać 4 łyżki cukru i ponownie ubić na sztywną masę.Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.
Po godzinie pieczenia,sernika wyjąc z piekarnika i posmarować go pianą z kokosem.Jeszcze raz wstawić na 15 minut skręcając temperaturę do 160 stopni.
Po 15 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić
Smacznego!
Ale pyszniutki musi byc ten sernik, oj, ale mam na niego ochotę.
ReplyDeleteZapraszam do wyprobowania przepisu-serniczek jest nr1 na mojej liscie serniczkow!!
ReplyDeleteMmm, sernik w połączeniu z kokosem musi smakować wybornie :)
ReplyDelete