Składniki
- 4 jabłka
- 3 gruszki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
- 100g suszonych żurawin
- płaska łyżeczka cynamonu
- Kruszonka:
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 100g mąki
- 100g cukru
- 100g masła
- masło do smarowania formy
Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w ósemki lub w kostkę (kto jak woli).Polewany sokiem z cytryny,posypujemy cukrem i cynamonem,dodajemy żurawinę ,dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kruszonka-makę mieszamy z mielonymi orzechami i cukrem,dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy delikatnie palcami kruche ciasto,aż powstanie kruszonka.Zaroodporne naczynie smarujemy masłem.Na dno wykładamy przygotowane wcześniej owoce i posypujemy kruszonką.Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni celcjusza.Pieczemy okolo 30-35 minut,aż kruszonka ładnie sie zarumieni.Potrawę podajemy na ciepło najlepiej z lodami waniliowymi.
Smacznego!!
uwielbiam!
ReplyDeletepysznie! bardzo lubię takie smaki
ReplyDelete