Zbliżają się Walentynki a ja zawsze robię serduszka czekoladowe na tę okazję.Są bardzo kruche i wcale nie takie aż tak bardzo słodkie.Czekoladowe nadzienie ma smak goździków-pychotka!! Strasznie kuszące są te serduszka.Szybko znikają ! :-))Spróbujcie!!
Składniki:
Ciasto:
- 200g masła
- 400g mąki
- 15g cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 100ml mleka
Krem:
- 150g czekolady pokrojonej na kawałki
- 1 utłuczony goździk
- 50ml śmietanki kremówki
Mąkę przesiać i wsypać do miski,dodać cukier puder,cukier waniliowy i wymieszać.Masło pokroić na kawałeczki i wrzucić do miski razem z żółtkami.Wyrobić ciasto,aż będzie gładkie i wstawić do lodówki na około 1 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Ciasto rowałkować na około 3 mm i wykrawać małą foremką serduszka.Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.Piec około 10 minut,aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.Wystudzić.
Krem.Śmietankę podgrzać na małym ogniu-nie gotować.Dodać czekoladę i goździki.Wymieszać dokładnie,aby powstał lśniący krem.Zostawić do wystudzenia i wstawić do lodówki.
Gotowym kremem smarować jedno ciasteczko a drugim je przykrywać.Posypać cukrem poudrem.
Smacznego!!
No comments:
Post a Comment