Thursday, March 15, 2012

Sernik truskawkowy z migdałowym spodem i czekoladowym wierzchem

Tym razem mój młodszy synek kończył roczek i z tego powodu mieliśmy urodzinowe przyjęcie w zeszłą niedzielę.Było bardzo miło i wesoło.Dużo dzieci i dorosłych-mam nadzieję,że wszyscy bawili się dobrze.Jedną z moich słodkich propozycji był sernik truskawkowy z migdałowym spodem i czekoladowym wierzchem.Puszysty i kremowy-rozpływający się w ustach.Sam spód migdałowy wyszedł bardzo ciekawie.Zachęcam do wypróbowania!!



Składniki:

Truskawkowe puree:
  • 250g truskawek (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Migdałowy spód:
  • 2 szklanki migdałów obranych ze skórki
  • 56g masłam niesolonego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Masa serowa:
  • 450g kremowego serka typu philadelphia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jaja
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 336g kwaśnej śmietany
  • 2/3 szklanki truskawkowego puree

Czekoladowy wierzch:
  • 120g czekolady 50-55% masy kakaowej
  • 100g śmietanki kremówki
  • 1/2 dużego jaja (roztrzepać jajo,zważyć je i użyć połowy z tego)
Truskawkowe puree-do garnuszka wrzucić truskawki,cukier i sok.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu tak długo aż truskawki będą miękkie i odparuje połowa wody.Zmiksować gotową masę na puree używając najlepiej ręcznego blendera.Ostudzić.

Migdałowy spód: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni celcjusza.Migdały,cukier i sól rozdrobnić w malakserze na średnio grubą kruszonkę.Dodać masło i pulsacyjnie zmieszać z kruszonką.Gotowe ciasto wyłożyć na dno średniej wielkości tortownicy (22 cm średnicy),najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto i docisnąć.Piec około 15-20 minut-do zezłocenia się spodu.Wyjąć i ostudzić.

Masa serowa:
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni celcjusza.
Ubić serek z cukrem na gładką masę-około 3 minuty ubijania.Dodawać jaja pojedyńczo i porządnie zmiksować jedno po drugim.Dodać wanilię i sól-wymieszać.Miksując dodać kwaśną śmietanę a zaraz po tym truskawkowe puree.Obłożyć tortownicę od spodu podwójną  folią aluminiową.Wylać na upieczony spód masę serową.Wstawić tortowicę do głebokiej blachy wypełnionej do połowy przegotowaną gorącą wodą.Piec około 45-55 minut.

Czekoladowy wierzch:
Zagotować śmietankę.Zdjąć z ognia i wsypać pokrojoną czekoladę-dokładnie wymieszać aż czekolada sie rozpuści i dobrze połączy.Delikatnie wmieszać jajo.
Wyjąć sernik z pieca,rozsmarować na wierzchu czekoladową masę i zapiekać w piekarniku 12-15 minut.
Wyjąć sernik i ostudzić.Dobrze schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego!!




No comments:

Post a Comment