Ulubione placuszki moich dzieci.Polane syropem klonowym smakują wyjątkowo.Jak nie mam pomysłu na obiad albo chcę zrobić coś bezmięsnego smażę właśnie te placki.Nie jest to danie bardzo wymagające.Efekt murowany!Można je jeść na sniadanie,na obiad lub też na kolację.Najlepiej smakują prosto z patelni.Serdecznie zapraszam!
Składniki na około 20 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
2 łyżki cukru pudru
1 jajo
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka syropu klonowego (można zastapić miodem)
20g masła roztopionego
1 duży banan pokrojone na cieniutkie plasterki
1 jabłko pokrojone na cienkie wiórki
Do miski przesiać mąkę,cukier puder i proszek i dokładnie wymieszać.W innej misce wymieszać jajo,masło,jogurt i syrop.Suche składniki połączyć z mokrymi-mieszać najlepiej rózgą.Dodać pokrojone owoce.Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Jeśli wyjdzie za gęste dodać więcej jogurtu.
Rozgrzać tłuszcz na patelni i nakladać łyżką zgrabne placuszki.Jak pojawią się pęcherzyki powietrza przerzucać na drugą stronę.Smażyć na złoty kolor.Można smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu.
Podawać jeszcze gorące.Polewać syropem klonowym bądź posypywać mieszanką cukru pudru z cynamonem.
Smacznego!!
mmmm. Wyglądają smakowicie :)
ReplyDelete