Jak sezon na truskawki to i sezon na rabarbar.Dostałam trochę rabarbaru od dobrej znajomej,więc i dla mnie sezon w pełni.Zazwyczaj co roku dostaję rabarbar od znajomego z pracy,ale w tym roku na moje nieszczęście wiosną przyszły przymrozki i rabarbar w jego ogródku zmarzł:-((
Trzeba zawsze cieszyć się z tego co się ma i zrobić z tego dobry użytek.Padło tym razem na tartę z rabarbarem.Przepis zapożyczyłam od Liski.Zrobiłam trochę inaczej niż Liska,bo bez truskawek i w formie tarty.
Tarta wyszła pysznie,kruchy maslany spód z kwaskowatym nadzieniem komponuje sie idealnie.Nic dodać nic ująć! Zapraszam.
Tarta z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
110g masła
110g cukru pudru
2 żółtka
220g mąki pszennej
Nadzienie:
1 kg rabarbaru obranego pokrojonego w kostkę
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
0,5 szklanki wody
Kruszonka:
100g mąki pszennej
100g cukru
100g masła
Składniki na ciasto posiekać nożem,a następnie wyrobić rękoma ciasto.Formę do tarty o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylepić formę ciastem i docisnąć.Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni celcjusza przez około 15 minut.
Na patelnię wrzucić rabarbar,masło,cukier i wodę.Smażyć przez około 10-15 minut często mieszając.Rabarbar musi się całkowicie rozpaść aż zrobi się dżem.
Na podpieczony spód rozsmarować gotowy dżem rabarbarowy.
Zrobić kruszonkę.Składniki kruszonki wrzucić do miski i rozcierać palcami aż powstanie kruszonka.
Posypać kruszonkę na dżem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 50-60 minut.
Smacznego!
Trzeba korzystac, poki jest :)
ReplyDelete