A u nas na łąkowym stole hasają zajączki i baranki:-))W tle widać też świeżo przyniesiony koszyczek ze świeconką.Prawie mamy już święta.Jeszcze tylko dokończyć kilka potraw,zrobić sernik i ogarnąć mieszkanie.Lubię ten moment spokoju kiedy już wszystko jest dokończone.Czekam na to z niecierpliwością.A tymczesem wracam do garów.
Przepis na baranka i zajączka poniżej.Formy do nich zakupiła moja mama dla nas w Lidlu i sprawdzają się wyśmienicie.Trzeba tylko grubo wysmarować formy od środka masłem i zabezpieczyć od spodu grubą warstwą folii aluminiowej,aby ciasto nie uciekało.Ciasto na babkę piakową najprostrze z najprostrzych.Serdecznie zapraszam!!
Oczywiście korzystając z okazji życzę wszystkim moim czytelnikom spokojnych Swiąt Wielkanocnych!! Samych radości,rodzinnej atmosfery i pyszności na świątecznym stole!!
Baranek i zajączek na Wielkanoc
250 g masła roztopionego i ostudzonego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jaja
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
1 paczka cukru waniliowego
Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Ciągle miksując powoli wlewać rozpuszczone masło.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ciasta wciąż miksując.Dodać otartą skórkę z cytryny.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celjusza.Wlać masę do foremek i piec przez 45 minut do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i wyjmować z foremek dobrze ostudzone.Przyciąć spód tak aby baranek i zajaczek stał.Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!!
No comments:
Post a Comment