Uwielbiam rabarbar,jego piekne łodygi wystające z ziemi o dużych zielonych liściach oraz jego kwaskowatość zamkniętą w różowym kolorze łodyg. Rabarbar najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem.Najlepiej smakował zerwany prosto z krzaka,maczany w cukrze.Buzie wykrzywiały się na wszystkie strony,ale żadne z dzieci nie przyznało się wtedy,że był pioruńsko kwaśny.Ot taka moda!
Teraz lubię rabarbar przerobiony na dżem,dodany do kompotu,jako dodatek do ciasta z owocami lub upieczony pod kołderką z kruszonki.
Kiedy ujrzałam rabarbar u moich teściów w ogrodzie wiedziałam,że natychmiast muszę coś z nim zrobić i zrobiłam pyszną kruszonkę!! Podana z lodami waniliowymi smakowała wyśmienicie jako deser po ogrodowym grilowaniu.Wakacje się jeszcze nie skończyły i rabarbar zapewne też jeszcze jest.Śpieszcie się zrobić cudowny deser!!Zapraszam!
Kruszonka z rabarbarem i płatkami owsianymi
500g rabarbaru obranego i pokrojonego w kostkę
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g płatków owsianych błyskawicznych
50g cukru pudru
50g masła pokrojonego na kawałki
szczypta cynamonu i gałki muszkatałowej
masło do smarowania formy
lody waniliowe
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni celcjusza.Na dużej patelni rozpuścić cukier,dodać rabarbar z cukrem waniliowym.Smażyć często mieszając do momentu aż rabarbar zrobi się miękki,ale nie rozpadający się.
Przygotować kruszonkę.Wszystkie składniki wrzucić do miski i koniuszkami palców rozetrzeć na kruszonkę.Wysmarować formę do zapiekania masłem.Wyłożyć usmażony rabarbar i posypać go kruszonką. Zapiekać w piekarniku około 20 minut -do zezłocenia.Podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.Smacznego!!
No comments:
Post a Comment