Wednesday, September 4, 2013

Chleb tostowy

 
Ten pyszny chlebek tostowy robiłam jeszcze przed wakacjami i jakoś nie zdążyłam wstawić go na blogu.Doczekał się w końcu i oto jest,puszysty i mięciutki chlebek.Bardzo prosty do wykonania.Miałam trochę za małą formę i chciał mi z niej uciec,co widać zresztą na załączonym obrazku.Następnym razem podzielę ciasto na dwie porcje i zrobię w dwóch keksówkach.Wszystkich serdecznie zapraszam!
 

 

Chleb tostowy

 
205ml mleka
125ml wody
2 i 1/2 łyżki cukru
2i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
500g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
50g miękkiego masła
 
W garnuszku delikatnie podgrzać mleko z wodą.Dodać cukier i wsypać drożdże.Odstawić na 10 minut.Do dużej miski wsypać mąkę i sól.Zrobić dołek na środku i dodawać miksturę mleka,wody i drożdży.Powoli wyrabiać aż składniki się połączą.Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Można też zostawić na całą noc w lodówce.Wysmarować formę do keksówki masłem ( lub dwie formy).Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i przełożyć do formy przyciskając mocno w rogach formy.Folię aluminiową posmarować masłem i posmarowaną częścią przykryć keksówkę.Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni celcjusza.Piec około 40-45 minut.Po upieczeniu wyjąć chleb z formy do całkowitego wystygnięcia.Smacznego!
 
 




No comments:

Post a Comment