Raw batoniki z ryżowych płatków śniadaniowych,daktylowego karmelu i czekolady
Spód:
4 łyżki syropu z agawy
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Karmel:
300g datyli suszonych
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki mleka migdałowego lub wody
Polewa:
150g czekolady ciemnej przynajmniej 60% miazgi kakaowej
2 łyżki oleju kokosowego
Spód.
Prostokątną formę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku na małym ogniu rozpuścić wszystkie składniki oprócz ryżowych płatków.Dodać do płatków i wymieszać.Wyłożyć do formy i wyrównać łyżką.Włożyć do zamrażarnika.
Karmel.
Daktyle zalać wrzącą wodą i moczyć około 10 minut.Odcedzone daktyle i resztę składników włożyć do malaksera i miksować przez około 5 minut,aż powstanie gładki karmel.Polać spód karmelem i włożyć ponownie do zamrażalnika.
Polewa.
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w garnuszku na małym ogniu.Wymieszać do połączenia.Wyjąć ciasto z zamrażarki i polać czekoladową polewą.Włożyć ponownie do zamrażalnika na około 30 minut.Wyjąć i kroić w prostokątne batoniki.Smacznego!
Wyglądają bardzo smakowicie :)
ReplyDeletezdrowe batoniki - świetna alternatywa dla tych kupnych i zdecydowanie o wiele smaczniejsza :)
ReplyDeleteHmm..bardzo ciekawy przepis :)
ReplyDelete