Przepis na tę babkę bardzo mnie zaskoczył.Zaskoczyła mnie prostota i szybkość wykonania,ale jeszcze bardziej zaskoczył mnie majonez w spisie składników.Trochę z niedowierzaniem sięgnęłam po ten majonez,ale w końcu odwarzyłam się i na pewno nie żałuje.Samego majonezu nie czuć w ogóle,za to babka wyszła niesmowicie aromatyczna,wilgotna i pachnąca migdałami.Wyjdzie nawet największej niezdarze w kuchni-obiecuję!!Można robić różne wersje tej babkiMażna zamiast migdałów dodać maku lub kokosu.Można do 1/3 masy dodać kakao i polać na wierzchu.Inwencja twórcza zależy od Was!! Ja zrobiłam wersję migdałową.Serdecznie zapraszam.Przepis zapożyczyłam z serwisu wielkie żarcie.
Baba migdałowa wielkanocna -najprostsza
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/3 szklanki majonezu (ok.2 kopiastych łyżek)
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego do smaku
Lukier:1 szklanka cukru pudru,4 łyżki wrzącej wody,olejek migdałowy do smaku
Do posypania 2 łyżki płatków migdałowych
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokadnie miksujemy mikserem.Można też wrzucić do malaksera i i dobrze zmiksować.
Formę do bab z kominem wysmarować masłem i posypać kaszą manną.Wyłożyć gotowe ciasto do formy,wygładzić.
Piec około 50 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni celcjusza.
Upieczoną babkę lekko wystudzić i wyłożyć na kratkę.Zrobić lukier-cukier puder z wodą i olejkiem utrzeć na głądką masę.Jak wyjdzie zbyt gęsty lukier to dodać wody,a jak za rzadki to dodać cukier puder.Posypać płatkami migdałowymi.Smacznego!!
Skoro to babka dla najwiekszych niezdar to powinnam spróbować, bo na razie moje dwa podejścia do babki cytrynowej w tym roku skończyły sie tragicznie. ;)
ReplyDelete