W tym roku nie zrobiłam tradycyjnej drożdżowej strucli makowej,którą zreszta bardzo lubię.Za to zrobiłam strudel makowy z przepisu Marji Disslowej z 1930roku.Strudel ten zrobiony jest na bazie biszkoptu makowego,miodu i migdałów.Na wierzchu ma przyrumienioną bezę.Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej strucli.Na święta idealna.Zapraszam serdecznie!!
Strudel makowy
120g cukru
8 żółtek
4 białka
1 laska wanilii
80g migdałów w łupinie
80g maku zmielonego trzykrotnie
40g mąki
Żółtka,cukier i zeskrobane ziarenka wanilii utrzeć na puszystą masę-do białości.Dodać zmielony mak,mąkę i posiekane drobno migdały.Na koniec dodać ubitą lekko pianę z 4 białek i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać biszkoptową masę na blachę i rozsmarować na kształt dużego prostokąta.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Piec około 20 minut-do suchego patyczka.
Nadzienie:
1/2 szklanki miodu
60g płatków migdałowych
30g okruchów z piernika lub pierniczków
Wierzch:
2 białka
60g cukru
30g płatków migdałowych
Po upieczeniu biszkopt posmarować lekko zrumienionym miodym,posypać płatkami migdałowymi i pokruszonym piernikiem.Póki jeszcze gorący zawinąć jak roladę lub struclę.Zawinąć w ściereczkę na kilka minut,po czym rozwinąć i ponownie ułożyć na blachę.
Białko ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier (łyżka po łyżce),aż powstanie bezowa masa.Rozsmarować bezę na wierzchu srtudla i posypać płatkami migdałowymi.
Piekarnik nastawić na 150 stopni celcjusza i zasuszyć delikatnie bezę.Wystudzić i kroić w ukośne kawałki.Smacznego!!
No comments:
Post a Comment