Kolejny przepis Nigelli Lawson-tym razem wybrałam babkę.
Delikatna babka jogurtowa na oleju-odchudzona.Polałam ją lukrem cytrynowym i wyszła wyśmienicie.Na pewno każdemu bedzie smakowała.Idealna do popołudniowej kawki! Zapraszam serdecznie!
Jogurtowa babka Nigelli Lawson
150 g jogurtu naturalnego
150g oleju lub oliwy z oliwek
3 jaja
250 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1/2 cytryny
175 g mąki pszennej
75g mąki kukurydzianej
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Formę do babki lub małą tortownicę wysmarować oliwą.
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną masę.
Zółtka i jogurt zmiksowac.Dodać cukier i ponownie zmiksować na lekką masę.Do powstałej masy dodawać powoli oliwę ciągle mieszając.
Następnie wlać ekstrakt z wanilii i wsypać skórkę z cytryny.Ponownie wymieszać.
Dodać obydwie mąki i szpatułą wymieszać.Na koniec włożyć ubite białka i delikatnie wymieszać.
Przełożyć gotową masę do wysmarowanej formy.Piec 40-45 minut do suchego patyczka.
Na lekko wystudzoną babkę nałożyc lukier.
Lukier:
Sok z połowy cytryny wymieszać rózgą z cukrem pudrem.Dodać tyle cukru aby powstał gęsty lukier.
Smacznego!!
O mniam, musiała być pyszna :)
ReplyDeletewłaśnie się pieczę...
ReplyDeleteSuper Aniu,mam nadzieję,że wyszła dobrze!
Deleteale bym zjadła takiego ciasta jogurtowego... ;)
ReplyDeleteTROCHĘ ZMIENIONE PROPORCJE BO W ORGINALE KUBEK PO JOGURCIE JEST MIARKĄ!!!POZDRAWIAM
ReplyDeleteProporcje nie są zmienione Anonimie.W oryginale jest 150g jogurtu! Proszę sprawdzić w książce jeszcze raz!Pozdrawiam!
Delete