Święta niebawem i u mnie już zaczęły się do nich przygotowania.
W tym roku będą wyjątkowe święta dla nas,bo moi rodzice, a dla dzieci dziadkowie spedzą je razem z nami.Już nie możemy się doczekać.Moje dzieci liczą dni do ich przyjazdu.
Tymczasem proponuję zrobić witrażowe ciasteczka,które prześlicznie będą wyglądać na choince.Smakuja też wybornie,słodkie okienka smakują jak lizaczki.Zapraszam bardzo serdecznie!
Ciasteczka świąteczne z witrażem
(na 60
ciasteczek)
240g masła miękkiego
360g cukru
3 jaja
540g mąki
skórka starta z dwóch cytryn
400g kolorowych landrynek
Utrzeć masło z cukrem.Dodać jajo,skórkę z
cytryny i zmiksować ponownie do połączenia składników.
Dodać przesianą mąkę i rękoma zagnieść
szybko ciasto.
Uformować z ciasta 3 grube wałki i zawinąć w
folię przeźroczystą skręcając końce na kształt cukierka.
Schładzać w lodówce 1 godzinę lub włożyć do
zamrażalnika na 30 minut.
Rozwinąć ciasto z folii i kroić w plastry o 4
mm grubości.Podsypać trochę mąki.Wycinać duże gwiazdy,a nastepnie na środku
dużej gwiazdy wycinać małą gwiazdkę.Poukładać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Można też to zrobić inną techniką
-rozwałkować ciasto na podsypanym blacie mąką i wykrawać dowolne kształty.
Pooddzielać kolory landrynek.Każdy kolor z
osobna włożyć do woreczka foliowego i tłuczkiem do mięsa wytłuc na małe
kawałeczki.
W wycietą małą gwiazdkę nakładać rozkruszone
landrynki.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni
celcjusza.Piec około 10 minut..Wystudzić kompletnie.
Smacznego
Piekne!!
ReplyDeletePrześliczne są :)
ReplyDelete