Jak na świąteczny czas przystało nigdy słodkości nie za mało.Zrobiłam przepyszne lody z przepisu Ben i Jerriego na ich słynne lody.Sama tylko dodałam karmel i orzechy wcześniej skarmelizowane.
Lody wyszły nieziemsko słodkie i bardzo kremowe.Pyszne! Zapraszam do wypróbowania!
Lody z karmelem i z karmelizowanymi orzechami laskowymi
(na 2 litry lodów)
4 jaja całe
1 i 1/2 szklanki cukru
4 szklanki śmietanki kremówki
2 szklanki mleka
1/2 sosu karmelowego z tego przepisu
Karmelizowane orzechy:
100g orzechów laskowych
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
Karmelizowane orzechy:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.Wyłożyć orzechy na blachę i piec w piekarniku około 5 minut.Nastepnie przełożyc orzechy w lnianą ściereczkę i rolować orzechy w ścierce aż odejdzie cała skórka.
Cukier z wodą podgrzewać w garnuszku aż zrobi się karmel w kolorze bursztynu.Zdjąć karmel z ognia i szybko wmieszać orzechy.Następnie orzechy w karmelu wylać na papier do pieczenia lekko natłuszczony.Zostawić do całkowitego ostygnięcia.Zastudzoną twardą masę posiekać nożem.
Lody
Jaja ubić mikserem na pulchną masę przez 1-2 minuty.Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać.
Na koniec dodać śmietankę i mleko.Dobrze wymieszać.
Przelać do maszyny do lodów i mrozić lody według instrukcji.Na koniec jak już lody są prawie zmrożone dodać sos karmelowy i posiekane orzechy.Delikatnie wymieszać i włożyć do zamrażarki.
Jeśli nie macie maszynki (a ja nie mam) przełóżcie lodową masę do pojemnika plastikowego.Co godzinę należy wtedy lody wyciągać i ponownie wymieszać rózgą.Kiedy lody są prawie zmrożone dodać sos karmelowy i posiekane orzechy.Delikatnie wymieszać i włożyć do zamrażarki.
Lody
Jaja ubić mikserem na pulchną masę przez 1-2 minuty.Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać.
Na koniec dodać śmietankę i mleko.Dobrze wymieszać.
Przelać do maszyny do lodów i mrozić lody według instrukcji.Na koniec jak już lody są prawie zmrożone dodać sos karmelowy i posiekane orzechy.Delikatnie wymieszać i włożyć do zamrażarki.
Jeśli nie macie maszynki (a ja nie mam) przełóżcie lodową masę do pojemnika plastikowego.Co godzinę należy wtedy lody wyciągać i ponownie wymieszać rózgą.Kiedy lody są prawie zmrożone dodać sos karmelowy i posiekane orzechy.Delikatnie wymieszać i włożyć do zamrażarki.
Dobrze, że nie tylko ja zajadam się lodami w zimie! :)
ReplyDeleteWitaj w klubie! Pozdrawiam.
Delete