Zawsze miałam ten problem, co zrobić z bananami, które bananów nie przypominają?Mają czarną skórkę i w pierwszej chwili nadają się tylko do wyrzucenia.Ilu z Was posłużyło się odruchem i z impetem umieściło wysłużone banany w koszu??Nic bardziej błędnego.Tart factory wykorzystuje stare banany i robi smaczną babkę bananową.Pachnie bananami,cynamonem i migdałami.Można ją kroić na kromki i smarować masłem.Świetna do śniadania i nie tylko...:-)
Babka bananowa z migdałowo-cynamonową kruszonką
Babka bananowa z migdałowo-cynamonową kruszonką
Składniki na kruszonkę:
- 32g cukru demarara bądź innego brązowego cukru
- 32g masła niesolonego (temperatura pokojowa)
- 15g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 65 g mąki
Składniki na ciasto:
- 125 g masła niesolonego
- 250g cukru
- 2 duże jaja
- 350 g bananów zmiksowanych (najlepiej ręcznym blenderem bądź widelcem)
- 225g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Przygotować kruszonkę.Umieścić cukier brązowy,masło i migdały w misce.Zmiksować mikserem do uzyskania puszystej konsystencji.Dodać cynamon, wanilię i mikserem połączyć.Nastepnie dodać mąkę i wyrabiać ręką tak aby powstała kruszonka.Odstawić na bok.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wysmarować masłem i posypać mąką formę keksówkę.
Umieścić masło w misce i mikserem zmiksować do momentu aż masło będzie miękkie.Dodać cukier i ucierać z masłem aż masa będzie puszysta.Następnie dodać jaja,jedno po drugim,ubijając dokładnie po każdym dodaniu.
Dodać banany i dokładnie wymieszać.Na koniec dodać makę,sodę oraz sól i porządnie zmiksować.
Wlać gotowe ciasto do formy keksówki,na wierzch posypać kruszonką.Piec przez 1 godz.Sprawdzić wykałaczką czy środek jest suchy.
Smacznego!
Uwielbiam bananowe ciacha, czesto kupuje banany juz mocno dojrzale i lekko poczerniale, zeby od razu moc zabrac sie za mieszanie i pieczenie :) Podoba mi sie ta cynamonowa kruszonka!
ReplyDelete