Muffinki zawsze miały duże grono zwolenników- mam nadzieję,że i tym razem.Muffinki z białą czekolada,jagodami i malinami są wyjątkowe.Nadają się na super okazje jak i na popołudniowy niedzielny deser do kawy.Smakują bajecznie,po trosze słodko dzięki czekoladzie i kwaskowato za sprawą owoców.Najlepiej zrobić je z dwóch porcji bo szybko znikają :-)
Składniki ( porcja na 12 muffinków):
- 300g mąki pszennej
- 150g cukru
- 120g białej czekolady (posiekanej na małe kawałeczki)
- 1 jajo
- 180 ml mleka pełnotłustego
- 125 g masła (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 75 g mrożonych malin (można dodać świeżych)
- 75 g mrożonych jagód (można dodać świeżych)
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Wysmarować formę do muffinek na 12 sztuk lub też wyłożyć papierowymi foremkami.
Połączyć mąkę,proszek do pieczenia,cukier i czekoladę w dużej misce.Dodać rozmącone jajko,mleko,masło i esencję waniliową.Nakładać łyżką do przygotowanej wcześniej formy,do ciasta powkładać owoce i wciskać do środka.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.Można serwować muffinki posypane wcześniej cukrem pudrem.
Smacznego!
Natchniona Twoimi muffinami, będę dzisiaj piekła:)
ReplyDeleteLecę za chwilę do sklepu:))
Cudowne- takie wakacyjne;) Idealne na poprawę humoru
ReplyDeleteWspaniałe! Czuję ich zapach! Zdjęcia piękne! ;-) Moja przyjaciółka - autorka tego bloga - jest genialna!
ReplyDelete