Sunday, October 16, 2011

Chlebki Brioche

Mój ukochany synuś Aleksander (3 latka) nie bardzo przepada za wszelkiego rodzaju pieczywem.Pomyslałam sobie,że może pieczywo domowej roboty w końcu przypadnie mu do gustu...i nie pomyliłam się.Świeżo upieczone pachnące Brioche skusiły go do spróbowania i ku mojej uciesze zjadł całe 3 kawałki z masłem i poprawił jeszcze jedną kromka do wieczornej owsianki! Opłacał się trud wygniatania i czekania na wyrośnięcie,bo muszę zaznaczyć ,że ciasto leżakowało w lodówce całą noc,a po wyjęciu rano jeszcze czekało godzinę i potem jeszcze godzinę...uff
Uśmiechnięta buzia i pełny brzuszek mojego synka sprawił,że wiem iż takie chlebki bedą smakowały każdemu ..chlebki brioche smakiem przypominają nasze polskie przepyszne chałki,lekko słodkie o smaku masła.







Składniki na dwie keksówki:

2 łyzki letniej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
500g mąki pszennej
175 ml mleka
1 1/2 łyżeczki soli
2 duże jaja
1 1/2 łyzeczki cukru waniliowego
125 g masła
90g cukru

Wykonanie:

Wlać wodę do kubka i wsypać drożdże-odstawić na 10 min.Do dużej miski wsypać mąkę.Podgrzać mleko na małym gazie tak aby mleko było letnio- ciepłe (nie gorące).Zrobić dziurkę w mące i wlać drożdże,mleko,sól,jaja  i cukier waniliowy.Zacząć miksować ciasto używając miksera z końcówką z hakami.Miksować do momentu aż ciasto bedzię gładkie.Jeśli ciasto jest zbyt gęste to dodać troche więcej mleka (ciasto musi mieć konsystecję bardzo gęstej śmietany).

W oddzielnej misce połącz masło i cukier tak aby mikstura wyszła gładka i blado żółta.Nastepnie dodawać po 2 łyżki maślanej masy do drożdżowego ciasta i ponownie miksować aż składniki sie dobrze połączą.Na koniec wyjąć ciasto z miski i ręcznie zagnieść.Uformować kule i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia obiętości-około 90minut). Nastepnie zagnieść ciasto jeszcze raz,uformować kulę,przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia wyjąć ciasto z lódwki i zostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.Po czym podzielić ciasto na 4 porcje.Uformować 4 kule i po dwie wkładać do wysmarowanych wcześniej masłem keksówek.Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.Po godzinie posmarować roztrzepanym jajkiem.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni i piec Brioche przez 40-45 minut.Odstawić do ostygnięcia.Można zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować chlebki roztopionym masłem.

Smacznego!




No comments:

Post a Comment