Przepis
Ciasto (na formę do tart o średnicy 22cm):
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- drobno starta skórka z 1/2 pomarańczy
Nadzienie:
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1 jajko plus 3 żółtka
- 100g cukru
- 390 ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki likieru cointreau
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i sól,dodać masło pokrojone na małe kosteczki.Nożem siekać suche składniki z masłem aż do momentu powstania zacierek.Następnie dodać żółtko i startą skórkę z pomarańczy.Wlać niewielką ilość zimnej wody i zagnieść ciasto.Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto.Ciasto ostrożnie przełożyc do wysmarowanej masłem formy i dokładnie wypełnić wnętrze.Do środka włożyć papierem do pieczenia,wsypac suchy groch lub ryż i schładzać w lodówce 30min.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.
Wyjąć ciasto z lodówki i piec przez 10 min w rozgrzanym piekarniku,następnie wyjąc papier do pieczenia z grochem.Wstawić do piekarnika na kolejne 10 min.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni.Ciasto posmarować dżemem.W misce utrzeć całe jajo i żółtka z cukrem.Podgrzać śmietanę niemal do wrzenia.Przelać do masy jajecznej,a następnie dolać sok z pomarańczy i likier oraz dodać skórkę z pomarańczy.Starannie wymieszać,wylać na dżem i piec przez 40-45 min.Podawać schłodzone.
Mmmmmm... Ale się zaśliniłam:)
ReplyDeleteGenialne!!!
ReplyDeleteDziekuje bardzo! :-))
ReplyDelete