Kiedy mieszkałam w Londynie zaprzyjaźniłam się z pewną Angielką i właśnie od niej dostałam przepis na tę babkę.Nie ma lepszej!! Nie można zapomnieć o lukrze na niej,bo własnie on nadaje charakteru temu ciastu.
Jaką miałam radość kiedy moja przyjaciółka ze swoimi synami odwiedziła nas dzisiaj.Oskar i Jeremi dzielnie pomagali w robieniu tej babki.Muszę stwierdzić,że mają zadatki na cukierników bądź też kucharzy,a szczególnie Oskar,który nie boi się nowych smaków i chętnie próbuje nowe potrawy.Dziekuję Wam chłopcy za pomoc!!!
Składniki na ciasto ( na jedną formę keksówkę):
- 115g masła niesolonego (o temperaturze pokojowej)
- 170g cukru
- 170g mąki pszennej
- 2 duże jaja
- 8 łyżek mleka
- starta skórka z jednej cytryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier cytrynowy:
sok z jednej cytryny
szklanka cukru pudru lub trochę więcej
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Masło zmiksować z cukrem na kremową masę.Dodawać po jednym jajku i dokładnie zmiksować.Nastepnie dodać mąkę,proszek do pieczenia,skórkę cytrynową oraz mleko-dokładnie wszystko zmiksować.
Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia i wlać ciasto do formy.Piec w rozgrzanym piekarniku około 40-45 minut-do tak zwanego suchego patyczka (włożona w ciasto wykałaczka po wyjęciu jest zupełnie sucha i ciasto sie nie przykleja).
Przygotować lukier.Świeży sok z cytryny mieszać z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy o kolorze białym.Lukier musi być dość gęsty.W zależności ile mamy soku dodajemy mniej lub więcej cukru pudru.Nie mogą zostać żadne grudki.
Upieczone,jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy razem z papierem i polewać babkę lukrem (ciasto musi być wciąż gorące).Lukier bedzię spływał i to co spływa należy zbierać łyżką i ponownie wylewać aż do momentu kiedy lukier kompletnie zastygnie.
Ostudzoną babkę kroimy i serwujemy.
Smacznego!!
mniam, mniam pięknie wygląda
ReplyDeleteLubię wszystko, co cytrynowe, więc pewnie by mi smakowała.
ReplyDeleteBabka cytrynowa to ciasto mojego dziecinstwa, jedno z niewielu, ktore umiala robic moja Mama. Nadal za nia przepadam :)
ReplyDeleterobię podobnie i uwielbiam to ciasto
ReplyDeleteWierzę w magiczny smak twojej babki!! ;D
ReplyDeleteCudnie wygląda :)
Kochane dziewczyny,dziękuje bardzo za miłe słowa!!Pozdrawiam gorąco!
ReplyDeleteUwielbiam tą babkę cytrynową! Pozdrowionka z Ełku !
ReplyDelete