Składniki na 12 muffinków
- 380g mąki pszennej
- 110g cukru
- 1 1/2 filiżanki startej marchwi ( na grubych oczkach)
- 2 jaja
- 125g stopionego masła
- 125ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki startej skórki ze świeżej pomarańczy
- 125ml soku świeżu wyciśnietego z pomarańczy
Na polewę:
250g serka kremowego (typu Philadelphia)
40g cukru pudru
2 łyżeczki startej skórki ze świeżej pomarańczy
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni celcjusza.Wyłożyć papilotkami formę na muffinki.
Przesiać mąkę i proszek,wmieszać startą marchew.Następnie dodać jaja,masło, mleko,skórkę i sok z pomarańczy.Wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką.
Napełnić foremki masą i piec przez około 25 minut.
Polewa-zmiksować serek z cukrem na kremową masę.Dodać skórkę i wymieszać.
Nakładać polewę na wystudzone muffinki.
Smacznego!!
Jeśli te marchewkowo-pomarańczowe cudeńka z sernikową polewą jeszcze się ostały...chciałabym chociaż jedno ;) Trudno im się oprzeć!
ReplyDeleteWyglądają bosko! ... i tak samo smakują:) Pozdrawiam:)
ReplyDeleteuwielbiam muffinki ale takich jeszcze nie robiłam! czas spróbować przy najbliższej okazji :D
ReplyDeletedziękuję za wizytę i komentarz :)
Znam je, są pycha! :)
ReplyDelete