Tuesday, November 1, 2011

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą

 




Kruchy rogalik z nadzieniem z marmolady na początek dnia??Dlaczego nie!!! Do tego filiżanka świeżo spażonej kawy i świat wydaje sie być bardziej kolorowy.A najważniejsze jest to,że każdy może zrobić takie rogaliki-dziecinnie proste.Można zrobić ich więcej i przechowywać w szczelnie zamknietym pojemniku.Ja chyba zabiorę je do pracy dla moich biurowych łasuchów.Sprawię im przyjemność!   
A jeśli chodzi o tart factory to zapewne mile widziane byłyby takie właśnie rogale i znalazłyby rzeszę wielbicieli.
 
 

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą

 
Składniki na około 48 sztuk małych rogalików:
 
  • 600 g mąki (3 szklanki)
  • 1 szklanka śmietany (kwaśnej-gęstej)
  • 250 g masła niesolonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • twarda marmolada (koniecznie twarda inaczej nadzienie wypłynie)
  • 1 białko do smarowania
  • cukier kryształ do posypania


Mąkę posiekać z masłem,dodać śmietanę,sól i cukier.Składniki wciąż siekać nożem i lekko zarobić (małe grudki tłuszczu powinny być widoczne).Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około godzinę.

Podzielić ciasto na 6 części i z każdej z nich rozwałkować koło na około 1/2 centymetra grubości.Przyłożyć duży talerz obiadowy i wyciąć koło.Podzielić koło na 8 części i każdą część posmarować marmoladą.Zwijać rogaliki zaczynając od zaokrąglonego brzegu.
Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni celcjusza przez około 20 minut.


Smacznego!!








4 comments:

  1. Uwielbiam takie wypieki. Problem z rogalikami mam tylk taki, że nie umiem się "tylko" poczęstować ;)

    ReplyDelete
  2. och, porywam kilka sztuk!

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Takie rogaliki mogłabym jeść nie tylko rano, do kawy na rozbudzenie. Przed obiadem, po obiedzie, na podwieczorek, nawet na nocny oblot po lodówce..;-)

    ReplyDelete