Kolejnym smakołykiem na urodzinowym przyjęciu mojego synka były mini serniczki cytrynowe z bezą-wydają się być pracochłonne,ale w rezultacie wcale tak nie jest.W jednym dniu przygotowałam spody z serniczkiem a na drugi dzień zrobiłam bezę.Sa bardzo delikatne,a małe porcje wręcz się połyka.Do dzieła!!
Składniki na około 22 sztuki (forma do mufinków):
Spody:
- 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników imbirowych (lub też innych-kwestia gustu)
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 50g niesolonego masła (stopionego)
Masa serowa:
- 500g kremowego twarożku typu Philadelphia
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka drobno stratej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 duże jaja
Beza:
- białko z 3 jaj
- 1/2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni celcjusza i wyłożyć papilotkami około 22 foremki do muffinków.
Spody: wymieszać wszystkie skladniki a następnie nakładać do papilotek,tak aby ciasto zakrywało dno foremki.Piec 8 minut po czym ostudzić.
Masa serowa: zmniejszyć temperature do 160 stopni celcjusza.Urzeć twarożek na puszystą masę i ucierając dodawać stopniowo cukier.Dodać skrobię kukurydzianą,skórkę z cytryny i sok cytrynowy oraz ekstrakt waniliowy.Nastepnie wbijać po jednym jaju i dokładnie zmiksować.Nakładać łyżką gotową masę serową na upieczone spody.Piec 18 minut.Odstawić serniczki do ostygnięcia a następnie na 2 godziny do lodówki.Uwaga-bezy można nakładać dopiero po schłodzeniu serniczków!
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.Ubić białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę.Nastepnie dodawać stopniowo cukier i na koniec skrobię kukurydzianą.Uwaga-ubijać białka tak długo aż powstanie bardzo gęsta masa bezowa.
Kiedy masa jest gotowa nałożyć ją na serniczki za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki.Piec około 6 minut.Odstawić serniczki przynajmniej na godzinę przed podaniem.
Smacznego!!
Bossskie!!! :)
ReplyDeleteSuper,ze smakowaly!!
ReplyDelete