Kolejnym przysmakiem,który witał na stole urodzinowym mojego synka były muffinki jabłkowo-cynamonowe.Miłośnicy jabłkowych deserów śmiało mogą wpisać je sobie do listy przepisów.Muffinki te są mięciutkie w środku,mocno cynamonowe i oczywiście jabłkowe.Wisienką na przysłowiowym torcie jest kruszonka maślana,która zamyka symfonię smaków.Serdecznie polecam!
Składniki na około 24 sztuki:
- 450g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200g brązowego cukru demarara
- 2 jaja
- 375 ml mleka
- 180 ml oleju roslinnego
- 4 jabłka pokrojone w dużą kostkę
Kruszonka-100g cukru brązowego ,70g mąki pszennej,80g masła niesolonego.Posiekać cukier, mąkę i masło.Na koniec połączyć rekoma tworząc kruszonkę.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć papilotkami 2 formy do mufinków.
Do miski przesiać mąkę,sodę,proszek do pieczenia i cynamon.Dodać cukier,jaja,mleko i olej.Na koniec wsypać jabłka i dobrze wymieszać.Masa wychodzi dosyć rzadka,ale taka ma właśnie być.Łyżką nakładać gotową masę do formy mufinkowej.Posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.Wystudzić przed podaniem!
Smacznego!!
No comments:
Post a Comment