Zawsze mam ochotę na jabłkowe ciasto.Uwielbiam zapach i smak jabłek.Moje jabłka powoli zaczęły robić się starawe,wiec postanowiłam zrobić z nich użytek.Niesamowity smak daje połączenie jabłek,cynamonu i rumu,aż sama byłam zaskoczona.Spróbujcie sami- pychotka!!
Składniki:
- 110g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jaja
- 150g cukru
- 3 łyżki ciemnego rumu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 115 g masła niesolonego,rozupuszczonego i ostudzonego do temperatury pokojowej
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć okrągłą formę (średnica 20-23cm) papierem do pieczenia.
W małej misce wymieszać makę,proszek do pieczenia i sól.Obrać jabłka i pokroić w kostkę o boku około 3cm i wymieszać z cynamonem.
W dużej misce ubić jajka robiąc pianę a następnie dodawać powoli cukier i nadal ubijać.Następnie dodać rum i wanilię ciągle ubijając. Dodać połowę mąki z proszkiem i zmiksować.Dodać połowę masła i też zmiksować.Na koniec dodać resztę mąki i masła i wymieszać dokładnie.Do gotowego ciasta wrzucić jabłka i wymieszać.
Gotowe ciasto z jabłkami wyłożyć do formy i piec około 50-60minut.Sprawdzać czy jest dobrze upieczone przez wtykanie w ciasto wykałaczki-jeśli wyjęta wykałaczka jest sucha,oznacza to,ze ciasto jest gotowe.
Serwować ostudzone najlepiej z lodami waniliowymi.
Smacznego!!
Obłędnie wygląda!
ReplyDeleteDziekuje Angie!!
ReplyDelete