Ten piękny torcik bezowy zawsze robię wtedy kiedy mam ekstra białka w lodówce po wczesniejszych wypiekach.Po co biedulki mają sie zmarnować jak można zrobić niezły użytek.Torcik ten jest bardzo słodki z racji samej bezy,ale również dzieki nadzieniu orzechowo-rumowemu i samej bitej śmietanie.Wierz udekorowałam czekoladą i gotowymi kulkami karmelowymi.Bezowy torcik zawsze wychodzi i jest hitem na stole!!Gorąco polecam!!!!
Zapomniałam dodać,że jest to mój pierwszy zamieszczony autorski przepis!!
Zapomniałam dodać,że jest to mój pierwszy zamieszczony autorski przepis!!
Składniki:
Bezowe blaty:
- 250g białek
- 300g cukru
- 150g cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Orzechowo -rumowe nadzienie:
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki rumu
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 100g orzechów włoskich posiekanych
- 50g rodzynek
- 1 czubata łyżka stratej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- dodatkowo śmietanka 30%
Blaty bezowe: Białka z solą i kwaskiem ubić mikserem aby powstała piana.Do tej piany dodawać powoli cukier zwykły i miksować około 5 minut (nie dłużej).Piana z cukrem powinna być sztywna.Nastepnie dodać cukier puder i wymieszać dokładnie szpatułką.
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Na każdy z papierow przyłożyć duży talerz obiadowy i odrysować kółka.Gotową masę bezową podzielić na dwie równe czesci i rozsmarować dokładnie na wyrysowanych kółach tak aby nie wychodzić poza pole koła.
Piec blaty bezowe około 2 godzin.Uwaga!Beza musi sie suszyć powoli.Najlepiej blaty przygotować dzień wczesniej.
Nadzienie orzechowo-rumowe:W rondlu zagotować śmietankę z cukrem.Dodać rum,orzechy,rodzynki,skórke i cynamon i mieszając znów zagotować.Zmiejszyć ogien i wciąż gotować aż masa zgestnieje-około 2 -3 minuty.Jesli masa jest zbyt gesta należy dolać śmietanki.
Bita smietana: Do miski wlać 500ml śmietanki i około 3 łyżek cukru pudru.Miksować do uzyskania sztywnej śmietany.
Na gotowy blat bezowy rozsmarowywujemy ostudzone nadzienie orzechowo-rumowe.Na nadzienie rozsmarowujemy ubitą śmietanę.Nakładamy kolejny blat bezowy i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i kulkami karmelomymi.
Smacznego!!
Wygląda obłędnie! Koniecznie muszę wypróbować przepis :) Pozdrawiam
ReplyDeleteKoniecznie wyprobuj!! Smakuje wybornie!
ReplyDeleteja się przymierzam do bez i nie mogę ciągle ich zrobić. piękny torcik :)
ReplyDeletePrzymierz sie dobrze,a na pewno bedziesz zadowolona!!To takie proste!
ReplyDeleteTorty bezowe to ulubione słodkości mojego M:) jeszcze nie spotkałam się aby ktoś u mnie w domu nie zjadł bezy - są przepyszne! Twój tort to bardzo ciekawa propozycja smakowa.
ReplyDeleteCiekawa jestem jak Tobie będzie smakowało??Pozdrawiam serdecznie!!
ReplyDeleteWygląda i brzmi niebiańsko!
ReplyDelete