Tuesday, March 19, 2013

Chlebek bez mąki-super zdrowy i trochę o odchudzaniu

 
 
 
Powoli zaczyna się szaleństwo wiosennych i przedświątecznych porządków.Ja zupełnie nie mam na to czasu i chyba będę musiała wygospodarować jakiś urlopik,aby doprowadzić moje szafki do porządku.Co mogę w tej chwili zrobić to zadbać o siebie,choć trochę.Oczyszczanie od środka i zgubienie kilka kilogramów z pewnością byłoby mile widziane.Nie jestem jakąś zapaloną dietowiczką i katowaniem sie dietami cud,ale jestem z pewnością za mądrym gubieniem zbędnego nadbagażu.Niestety nie da się schudnąć mądrze szybko,na to potrzeba czasu.Dla mnie idealna dieta to jedzenie w miarę możliwości co 3 godziny w małych ilościach.Totalna eliminacja słodyczy, białego pieczywa,białego makaronu,białego ryżu i ziemniaków.Absolutnie żadnych ciasteczek,ciast i chipsików.Z tymi ostatnimi najlepiej w ogóle się pożegnać.Picie wody około 2 litrów dziennie daje dużo i wypłukuje z organizmu toksyny.Zamiast cukiereczka można zjeść suszone i świeże  owoce lub garstkę orzechów.Ostatni posiłek skonsumować około godziny 18.Bardzo dobrze jest robić obiadki z ryb i mięsa drobiowego.Nie można zapomnieć o warzywach,których mamy zatrzesienie i można robić wiele cudownych potraw.Rewelacyjnym pomocnikiem przy odchudzaniu są koktajle owocowo-warzywne.Robi się je ze świeżych warzyw i owoców z dodatkami ziaren i płatków owsianych.Jeśli nie możecie sie obyć bez chleba polecam jedzenie chleba z mąki orkiszowej,kukurydzianej lub jak ja chleba bez mąki.Znalazłam ten przepis u jednej z blogerek(prowadzącej bloga gotujebolubi.blox.pl) i powiem Wam w sekrecie,że jest niesamowity.Bardzo wilgotny i ciężki.Napakowany orzechami i suszonymi owocami.Nie można go zjeść dużo,bo jest bardzo syty.Bardzo gorąco polecam i trzymam kciuki za wszystkich odchudzająch się!
 

Chlebek bez mąki-super zdrowy

 

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzechów (ja dodałam orzechy nerkowca,laskowe i migdały) 
1 szklanka nasion lub pestek ( ja dodałam siemienie lniane i pestki słoencznika)
1/2 szklanki suszonych owoców ( ja dodałam pokrojone suszone morele i rodzynki)
2 łyżki miodu lub melasy
1 łyżeczka soli ( w oryginalnym przepisie brak)
4 płaskie łyżki psyllium czyli błonnika w proszku ( zapewne można dostać w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością)
2 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki wody
 
Składniki sypkie wymieszać razem i to samo zrobić z mokrymi składnikami-wodą,olejem i miodem.Połączyć wszystko razem.Jeśli masa jest za sucha to dodać wody.Przełożyć gotową masę do keksówki i docisnąć.Odstawić na około 2 godziny,aby błonnik miał czas na napęcznienie.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Piec chlebek około 30 minut,po czym wyjąć go z formy i położyć do góry dnem na blasze i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.Dobrze wystudzić przed krojeniem.Smacznego!!  
 
 
 
 
 




8 comments:

  1. super zdrowy chlebek - podoba mi się taki przepis ;) pochrupałabym ;p

    ReplyDelete
  2. czy ten błonnik w proszku jest konieczny??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blonnik jest konieczny,bo to jest to co skleja calosc.Inaczej chlebek nie trzymal by sie calosci i nie bylby chlebkiem tylko papka.Poza tym blonnik pecznieje i powieksza objetosciowo chleb.Pozdrawiam.

      Delete
  3. Ile taki chlebek można przechowywać? Czy nadaje się do ewentualnego mrożenia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na pewno 5-7 dni ale trzymany w lodówce.Pozdrawiam.

      Delete