Dobre śniadanie daje mnóstwo energii na cały dzień.Fajnie jak ma się czas,aby je przygotować.Dlatego sobota lub niedziela,pod warunkiem,że są to dni wolne od pracy,bedzie idealna na celebrowanie śniadania.Moje śniadanie zrobiłam przy użyciu własnoręcznie zrobionego chleba tostowego (przepis zamieszczę niebawem),jaj i bekonu.Można dodać szczypiorek,niestety u mnie zabrakło.Serdecznie zapraszam.
Idealne śniadanie na leniwy weekend!!
6 kromek chleba tostowego
6 jaj
12 cienkich plastrów chudego boczku
masło do posmarowania
szczypiorek-opcjonalnie
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia boczku
W formie do mufinek wysmarować masłem-6 foremek.Przekroić każdy tost na 2 trójkąty i wyłożyć ściśle każdą foremkę-po 2 trójkąty na krzyż do każdej.Roztopić łyżkę masła i posmarować każdy tost masłem.
Na patelni usmażyć boczek na chrupko.Na przygotowane tosty układać 2 plastry upieczonego boczku.Wybić do środka każdej mufinkowej foremki po jednym jajku.Przyprawić solą i pieprzem.Posypać szczypiorkiem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celjusza przez około 20 minut-do ścięcia jaj.Smacznego!!
Uwaga-jak widać na zdjęciach 2 foremki mufinkowe były wypełnione samym boczniek i jajem.To była dietetyczna wersja dla mnie bez chleba!
Czy były jakies problemy przy wyjmowaniu ? :)
ReplyDeleteProblemów nie było przy wyjmowaniu.Należy łopatką podważyć i wyjąć na talerzyk.Miałaś/miałeś jakieś problemy??
ReplyDelete