Semi-freddo z nugatem,czekoldą i miodem jest od wczoraj moim najlepszym deserem lodowym.Smakuje w zasadzie jak lody,ale ma w sobie to coś.Pochodzi z jednej z książek Jamiego Olivera,mojego ulubionego szefa kuchni.Trochę zmodyfikowłam ten przepis i dodałam o połowę mniej nugatu i wyszło super.Deser jest słodki,ale nie za słodki.Nie mogę sobie nawet wyobrazić jak słodki byłby ten deser gdybym dała zalecaną porcję nugatu.W oryginalnym przepisie są jeszcze pistacje bez skórki,więc jak je macie to śmiało je dodajcie.Tutaj w Islandii nie mogłem ich ostatnio dostać.Nugat w 100g tabliczkach bez problemu można tutaj dostać w Bonusie!!Serdecznie zapraszam!
Semi-freddo z nugatem,czekoladą i miodem
1 laska wanilii
55g cukru
4 jaja
500ml śmietany kremówki
szczypta soli
200g nugatu
2 łyżki miodu
150g pistacji obranych ze skórki(opcjonalnie)
50g ciemnej czekolady
Odzielić białka od żółtek.Zółtka,cukier i zeskrobane ziarenka wanilii ubić na kogel mogel aż do białości.W oddzielnej misce ubić smietanę na dość sztywno,ale nie za sztywno.Do białek dodać szczyptę soli i też je ubić na sztywną pianę.Nogat posiekać na drobno.Jeśli nogat jest bardzo kremowy i mazisty,dodałać go do kogla mogla i zmiksować.Jeśli posiadacie inny rodzaj nugatu to drobno go pokruszyć,lub rozdrobnić w malakserze.Nugatowy kogel mogel połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie połączyć.Dodać pistacje i wymieszać.
Przełożyć do plastikowego pojemnika.Na wierzch zetrzeć czekoladę i polać miodem.Zamrozić.Przed podaniem wyjąć około 5-10 minut wczesniej z zamrażalnika aby odtajało trochę.Smacznego!!
www.anielskieprzysmaki.pl-polecam różnego rodzaju miody dostępne na naszej stronce.
ReplyDeleteWyglada fantastycznie :) Stawiam, ze tak smakuje :) Pzdr My simple cuisine
ReplyDelete