Podobne orzechy często kupowałam od ulicznych sprzedawczyków i zawsze się nimi zajadłam.Teraz już raczej nigdy nie bedę ich kupować,bo te moje domowe są o niebo lepsze.Zrobione z cukrem trzcinowym i cynamonem.Chrupiące i słodkie.Idealne do piwka lub popołudniowej kawki! Można z nch zrobić również pyszne słodkie prezenciki świąteczne!Zapraszam serdecznie!
Orzechy w cukrze z cynamonem
500g orzechów mieszanych ( ja użyłam 200g nerkowców,200g migdałów ze skórką i 100g orzechów laskowych ze skórką)
1 białko (30g)
1/2 szklanki cukru demarara lub innego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.
Białka spienić na lekką białą pianę,ale nie ubijać na sztywno.Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.
Wsypać cukier z cynamonem i wymieszać.
Na koniec dodać orzechy, porządnie wymieszać tak aby wszystkie orzechy pokryły się białkiem.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.Na nią przygotowane orzechy-starać się żeby orzechy do siebie nie przylegały,bo się posklejają.
Piec 90 minut i co jakiś czas mieszając,aby wypiekły się ze wszystkich stron.
Smacznego!!
Ale pyszności ! Już wyobrażam sobie taki dodatek w owsiance :)
ReplyDelete