Z nowym rokiem nowe postanowienia.Będę zdrowiej się odzywiać,jeść mniej cukru i słodyczy,tego ostatniego najlepiej wcale oraz więcej się ruszać.Zobaczymy jak mi wyjdzie.
Zaczynam od słodkości.Ciasteczka z mąki orkiszowej i wiórków kokosowych z dodatkiem cukru trzcinowego.Serdecznie zapraszam!
Ciasteczka orkiszowe z kokosem
( na około 30 ciasteczek)
250g mąki orkiszowej
190g masła miękkiego
150g cukru trzcinowego
1 jajo
100g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło, mąkę i jajo posiekać nożem.Zrobić dołek,wlać resztę składników i szybko wyrobić ciasto.
Przygotować dwie blachy -wyłożyć je papierem do pieczenia.
Z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.Ukłądać je na blasze z zachowaniem odstępu.Widelcem spłaszczać każde ciasteczko poziomo i pionowo.Powstanie ciekawy wzorek odciśnięty przez widelec.
Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celcjusza.Smacznego!
Zdrowo i super pysznie ;)
ReplyDelete