Wednesday, January 15, 2014

Kanelbullar-szwedzkie cynamonowe bułeczki

 
Popularne cynamonowe bułeczki w całej Skandynawii.Te pochodzą ze Szwecji.Pyszna bułeczka z nadzieniem z migdałów,cukru i cynamonu.Przepyszne! Serdecznie zapraszam!
 
 

Kanelbullar-szwedzkie cynamonowe bułeczki

 
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
 
500ml mleka
 
150g masła
 
1/2 szklanki cukru
 
2 łyżki drożdży suszonych
 
szczypta soli
 
2 łyżeczki mielonego kardamonu
 
Masło rozpuścić w mleku.Ostudzić,tak aby mleko było lekko ciepłe.Nie zagotowywać mleka!
W dużej misce rozmieszać drożdże z odrobiną mleka.
Dodać resztę mleka,cukier,sól i kardamon.
Następnie dodać mąkę.Wyrobić ciasto na gładką  masę.Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę.
 
Nadzienie:
 
100g mielonych migdałów (ja dodałam płatki migdałowe)
 
150g masła miękkiego
 
3 łyżki cynamonu
 
3 łyżki kardamonu
 
1/4 szklanki cukru
 
Dodatkowo:
jajo roztrzepane do smarowania i cukier perłowy
 
Wszystkie składniki nadzienia utrzeć na gładką pastę.
 
Na podsypanym delikatnie blacie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wielkości blachy z piekarnika.Na całą powierzchnię rozsmarować nadzienie.Prawy,dłuższy bok prostokąta złożyc do środka,a następnie lewą część nałożyć na całość (poniżej zdjęcie jak wygląda ciasto po złożeniu).
Pokroić ciasto na 2cm prostokąty.Każdy prostokąt naciąć wdłuż po środku zostawiając 1 cm od góry (patrz zdjęcia poniżej).
Z dwóch powstałych ramion upleść warkoczyk,zawinąć w kółko i połączyć końce ze sobą.
Układać gotowe bułeczki na przygotowanych blachach wyłożonych papierem do pieczenia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perłowym.Piec w temperaturze 180 stopni celcjusza przez około 20 minut-do zezłocenia się.Smacznego!    
 
 
 

Kanelbullar - Swedish cinnamon buns



(English version)


 
 
Dough:
5 cups flour
500 ml milk
150 g butter
1/2 cup sugar
2 tablespoons dry yeast
pinch of salt
2 tsp ground cardamon

 
Dissolve butter in the milk.Wait to be cooled ,so that the milk was slightly warm.Don´t boil the milk !
In a large bowl, mix the yeast with a little milk .
Add the remaining milk , sugar, salt and cardamon .
Then add the flour.Knead the dough by hand or in the food processor until the dough is smooth and shiny.Cover with cloth and leave it to rise for 1 hour.It must double the size.

 
Filling:
100g ground almonds ( I added almond flakes )
150g soft butter
3 tablespoons cinnamon
3 tablespoons cardamon
1/4 cup sugar

 
In addition :
beaten egg and sugar spreads pearl


All the ingredients for the filling mix together until light and smooth paste will be reached .

 
Now turn the dough out onto a lightly floured surface,and roll out gently into a big rectangle.
On entire surface of the dough spread the fiiling.
Fold the dough over in half from one side and another side.Cut into 2 cm wide strips with a sharp knife.Cut in half,leaving 1 cm from the top (see photos below).
Twist and  join the ends. Place the ready buns on a baking sheet leaving space between them (see pictures below) .
Lay ready buns on the prepared baking trays lined with parchment paper.Brush them  with beaten egg and sprinkle with pearl sugar.Bake at 180 degrees Celsius for about 20 minutes until golden brown.Bon apetit!

 
 
 
 
 
 







2 comments: